Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.05.2022

15 років ув’язнення за перехід на бік ворога – прокуратура домоглася максимального покарання за держзраду

За результатами підтримання прокурорами публічного обвинувачення Вінницький міський суд визнав винним та засудив громадянина України за державну зраду, саме – перехід на бік ворога в умовах воєнного стану (ч. 1 ст. 111 КК України). 

Встановлено, що 55-річний чоловік, який фактично проживав на тимчасово окупованій території України – так званій «ДНР», знаючи про запровадження в Україні воєнного стану у зв’язку зі збройною агресією росії проти України, 24.02.2022 без примусу з боку терористів «ДНР» прибув до військового комісаріату у м. Макіївці Донецької області для добровільної мобілізації. «Доброволець» був внесений до особового складу зс рф, отримав посаду старшини та звання прапорщика (аналогічні раніше мав у лавах Збройних Сил України), а також – стрілецьку автоматичну зброю та військову форму зразка зс рф.

Після цього він разом з іншими військовослужбовцями вибули з тимчасово окупованої території Донецької області на підконтрольну Україні територію для участі у бойових діях. 

У ході бойового зіткнення зі Збройними Силами України на території Миколаївської області засуджений з поплічниками були захоплені в полон українськими військовими та доставлені до правоохоронних органів.

Судом підтримано позицію прокурора щодо обґрунтованості висунутого обвинувачення, достатності представлених доказів та призначено максимально можливу міру покарання – позбавлення волі на строк 15 років.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Це перший вирок за наслідками судового розгляду низки обвинувальних актів за ч. 1 ст. 111 КК України, переданих до суду Вінницькою обласною прокуратурою. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1865