Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.03.2022

Задоволено позов прокурора про витребування з приватного володіння земельної ділянки навчального закладу площею 1,1 га вартістю 20 млн грн 

Рішенням Вінницького міського суду 29.03.2021 задоволено позов заступника прокурора Вінницької області, пред’явленого в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та Вінницького транспортного коледжу, про визнання права власності держави на земельну ділянку у м. Вінниці площею 1,15 га вартістю близько 20 млн грн, яка використовувалася коледжем для навчальних і дослідних цілей.

Із зазначеним рішенням суду відповідачі не погодилися та оскаржили його в апеляційному порядку. 

Вінницький апеляційний суд підтримав позицію прокурора й ухвалою від 09.03.2022 відмовив відповідачам у задоволенні апеляційної скарги та залишив рішення суду першої інстанції про задоволення позову прокурора без змін.

Установлено, що у 2007 році земельна ділянка незаконно вибула з державної у приватну власність на підставі рішення Третейського суду. Згодом фізичною особою було незаконно змінено цільове призначення ділянки з «для дослідних та навчальних цілей» на «для комерційного використання», поділено її на 4 частини та продано. 

Рішенням суду визнано недійсним та скасовано державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, виданий фізичній особі, визнано недійсними укладені нею 4 договори купівлі-продажу земельних ділянок, скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на земельні ділянки та витребувано зазначені ділянки з чужого незаконного володіння. 

На сьогодні рішення суду набрало законної сили. Вінницькою обласною прокуратурою як стороною виконавчого провадження організовано його виконання та повернення земельної ділянки освітньому закладу для її використання в навчальних цілях. 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 271