Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2022

За фактом забруднення земель повідомлено про підозру (ФОТО)

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру виконувачу обов’язків директора – головному інженеру одного з державних підприємств Вінниччини у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України – забруднення земель речовинами та іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей та довкілля,  внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило  небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля.

За версією слідства, підозрюваним, якого уповноважено дотримуватись спеціальних правил щодо запобігання забрудненню земель, протягом тривалого часу неодноразово надавались вказівки здійснювати розміщення побічних продуктів тваринного походження на необладнаній території за межами підприємства, що призвело до їх накопичення та забруднення небезпечними речовинами 1,306 га земель, що, згідно з висновком експерта, створило небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля, а також заподіяло матеріальної шкоди на понад 1 мільйон гривень.

Досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні перебуває на стадії завершення. Прокурорами уже пред’явлено позов про заборону діяльності підприємства, у зв’язку із системними порушеннями природоохоронного законодавства та відсутністю позитивного висновку з оцінки впливу на довкілля. Наразі вживаються заходи з метою відшкодування шкоди, завданої навколишньому природному середовищу, та приведення земельної ділянки у стан, який існував до розміщення на ній відходів.   

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

   

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури 

кількість переглядів: 1985