Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.01.2022

За позовом прокуратури селищною радою створено службу у справах дітей

Вінницькою окружною прокуратурою під час реалізації повноважень, визначених ст. 131-1 Конституції України щодо представництва інтересів держави в суді, виявлено порушення Сутисківською селищною радою Вінницького району інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Прокуратурою встановлено, що селищною радою, в порушення Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», не створено у складі виконавчих органів ради службу у справах дітей. Такою бездіяльністю порушено права та законні інтереси 1210 дітей, які проживають на території Сутисківської територіальної громади, серед яких 29 дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах, 5 усиновлених дітей, 8 дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1 дитина-сирота.

З метою захисту прав та законних інтересів дітей, які проживають у громаді, прокуратура звернулась до Вінницького окружного адміністративного суду з позовом до Сутисківської селищної ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання створити у складі виконавчих органів ради службу у справах дітей. Рішенням Вінницького окружного адміністративного суду, яке набрало законної сили 20.09.2021, зазначений позов задоволено у повному обсязі.

На виконання рішення суду Сутисківська селищна рада прийняла рішення про створення у складі виконавчих органів ради cлужби у справах дітей, сім’ї та молоді, та 13.01.2022 службу зареєстровано як юридичну особу.

Прокуратура наголошує, що реалізація державної політики у сфері забезпечення прав дитини є безпосереднім обов’язком територіальних громад. Кожна дитина має право на захист майнових і немайнових прав, який, відповідно до закону, надає громада як орган опіки та піклування, що має особливі повноваження виконавчих органів влади представляти та відстоювати інтереси своїх громадян. Саме тому ювенальні прокурори в судовому порядку вимагають від територіальних громад створення служб у справах дітей.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 2056