Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.12.2021

Медичним працівникам, які вносили до медичної інформаційної системи неправдиву інформацію про вакцинацію осіб від COVID-19, повідомлено про підозру (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької окружної прокуратури викрито та повідомлено про підозру лікарці загальної практики одного з медичних закладів Вінницької області, а також її спільнику – медичному працівнику закладу охорони здоров'я обласного центру, у внесенні недостовірних відомостей до медичної інформаційної системи про вакцинацію осіб від COVID-19.

За даними слідства, медичні працівники за грошову винагороду організували схему внесення до медичної інформаційної системи відомостей про нібито проходження громадянами вакцинації від коронавірусної хвороби для подальшого генерування у застосунку «ДІЯ» електронного сертифікату про вакцинацію. Вартість COVІD-сертифікату становила 2500 грн.

За місцем роботи та проживання підозрюваних проведено санкціоновані обшуки, під час яких вилучено мобільні телефони, COVID-сертифікати на різних осіб, а також списки громадян, які ймовірно зверталися з метою отримання підроблених свідоцтв про вакцинацію.

Лікарці інкриміновано несанкціоновану зміну інформації, яка обробляється в автоматизованих системах, вчинена особою, яка має право доступу до неї (ч. 1 ст. 362 КК України), а її спільнику – пособництво в несанкціонованій зміні інформації, що обробляється у автоматизованих системах, вчинена особою, яка має право доступу до неї (ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 362 КК України).

Нагадаємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 2056