Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.10.2021

Забезпечення конституційного права громадян на доступ до інформації у Вінницькій обласній прокуратурі

Сучасне суспільство постійно потребує доступу до інформації, якою володіють органи державної влади, зокрема органи прокуратури. Особливо це стосується інформації, яка зачіпає процес вирішення питань, безпосередньо пов’язаних з інтересами громадян.

З метою забезпечення зазначеного права громадян, на виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», Вінницькою обласною прокуратурою та окружними прокуратурами Вінницької області постійно здійснюється розгляд запитів на інформацію. 

Загалом до органів обласної прокуратури впродовж 9 місяців цього року надійшло 83 інформаційні запити (з них 5 дублетних), що на 8,5% більше ніж за аналогічний період минулого року. Розглянуто, без урахування дублетних, 78 запитів. У порівнянні з минулим роком їхня кількість збільшилась на 2,5 %.

Збільшення загальної кількості запитів на отримання публічної інформації вказує на постійний інтерес суспільства до діяльності органів прокуратури.

Відділом організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів обласної прокуратури, з урахуванням інформації наданої іншими структурними підрозділами апарату обласної прокуратури, розглянуто, 47 (75 %) запитів по суті, 8 надіслано іншим розпорядникам. Прокурорами окружних (місцевих) прокуратур розглянуто по суті 16 запитів, з них Жмеринською та Немирівською – по 1, Вінницькою та Хмільницькою – по 2, Гайсинською – 3, Могилів-Подільською – 7.

З усіх запитів вирішено по суті 63, з них задоволено 41, що складає 65 %. Апаратом обласної прокуратури надано інформацію на 39 (95 %) запитів та на 2 (5 %) – окружними прокуратурами. Роз’яснено вимоги законодавства за результатами розгляду 20 запитів, з яких 6 (30 %) – апаратом.

Апаратом обласної прокуратури відмовлено у надані інформації на 2 запити, оскільки вказані запити стосувалися стану досудового розслідування у кримінальних провадженнях і під час їх розгляду застосовується спеціальний порядок доступу (ознайомлення), надання запитуваної інформації здійснюється з урахуванням вимог Кримінального процесуального кодексу України.

Іншим розпорядникам направлено 15 запитів. До підпорядкованих прокуратур спрямовано 4 запити, до інших відомств – 11, оскільки органи прокуратури не володіли та не є розпорядниками запитуваної інформації.

Огляд розглянутих запитів свідчить про правову обізнаність й активізацію використання громадянами можливостей, які надав Закон України «Про доступ до публічної інформації». Найчастіше на Вінниччині запитувалася інформація з питань досудового розслідування – 31, кадрових питань – 20, з інших питань – 12. 

Серед вирішених апаратом обласної прокуратури запитів 20 (42 %) стосувалися кадрових питань, 18 (38 %) – досудового розслідування, 9 (19 %) – інших питань. Крім того, іншим розпорядникам направлені 6 запитів, що стосувалися інших питань та 2 – питань досудового розслідування.

У розрізі суб’єктів запитів на інформацію більшість запитів надійшло від громадян – 76, від громадських організацій – 4, від юридичної особи приватного права – 1, від представників засобів масової інформації – 2.

Упродовж звітного періоду переважна більшість запитів надійшла електронною поштою – 50, письмово – 31, на особистому прийомі подано 2 запити. Всі відповіді на запити надавалися письмово поштовим відправленням або на електронну адресу запитувачів.

Усі запити, які надійшли до органів обласної прокуратури, розглянуті в строки, визначені ч. 1 ст. 20 Закону, – упродовж 5 робочих днів. 

Значна кількість запитів по суті не відносяться до сфери дії Закону України «Про доступ до публічної інформації», проте потребує розгляду відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Продовжують надходити запити щодо результату розгляду скарг, надання інформації у кримінальних провадженнях тощо. Такі «звернення-запити» розглядаються відповідно до Закону України «Про звернення громадян» з одночасним роз’ясненням положень Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Нагадуємо, що в умовах карантинних обмежень звернутися до обласної прокуратури запитувачі можуть поштою за адресою: вул. Монастирська, 33, м. Вінниця або через скриньку за цією ж адресою, на електронну пошту [email protected] або зателефонувавши за номером телефону 67-22-06.

Засоби телефонного та електронного зв’язку, поштові адреси окружних прокуратур Вінницької області, на які запитувачі можуть надсилати запити на інформацію, оприлюднені на офіційному сайті обласної прокуратури та Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів обласної прокуратури

кількість переглядів: 5143