Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2021

Вінницькою обласною прокуратурою проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області (фото)

Сьогодні, 19 серпня, під головуванням керівника Вінницької обласної прокуратури Олександра Бутовича відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів області, на якій обговорено ефективність взаємодії у сфері протидії злочинності, у тому числі на пріоритетних напрямах.

У роботі наради також взяли участь голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов, керівники Головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області та Подільської митниці Державної митної служби України.  

Очільник обласної прокуратури Олександр Бутович наголосив, що вжиті впродовж 2021 року узгоджені заходи загалом сприяли підтриманню стабільної криміногенної ситуації в регіоні.

Цього року на території області обліковано на 9,6% менше кримінальних правопорушень, ніж за аналогічний період минулого року. Рівень злочинності на 10 тис. населення становить 43 кримінальних правопорушення та є нижчим загальнодержавного (53). На 8% менше вчинено особливо тяжких та на 7%  тяжких злочинів.

Зменшилася на 20% кількість кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, зокрема, на 21% – очевидних умисних вбивств.

Усі умисні вбивства, вчинені цього року, розкриті. Крім того, вперше за 5 років розкрито вбивство минулих років (вчинене у 2020 році).

Менше на 5% вчинено кримінальних правопорушень проти власності, на 31% – проти волі, честі та гідності особи, на 38% – проти статевої свободи та статевої недоторканності особи, на 36% – проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, на 24% – проти громадської безпеки, на 40% – проти безпеки виробництва, на 27% – проти безпеки руху та експлуатації транспорту, на 38% – проти громадського порядку та моральності.

У 4,5 разів збільшилася кількість виявлених кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, на 78% – фактів привласнення, розтрати або заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, на 52,5% – проти довкілля, у тому числі на 95% незаконних порубок, зберігання або перевезення лісу. Вдвічі більше викрито фактів торгівлі людьми.

Завдяки реалізованим заходам, передусім превентивного характеру, на 37% зменшилася кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми або за їхньої участі, на 22,5% – у стані алкогольного сп’яніння.

Крім того, було підвищено продуктивність роботи органів досудового розслідування.

За остаточними результатами досудових розслідувань 62% скоєних в області кримінальних правопорушень розкрито. У державі цей показник становить 50%.   

Водночас, в організації спільної роботи правоохоронних органів щодо протидії злочинності, в тому числі на пріоритетних напрямах, наявні певні проблемні питання, для вирішення яких необхідно вжити додаткові узгоджені заходи.

Зокрема, необхідно звернути увагу на вдосконалення взаємодії у виявленні та припиненні кримінальних правопорушень у бюджетній сфері, корупційних проявів в органах державного нагляду (контролю), правоохоронних органах, органах державної влади та місцевого самоврядування, забезпеченні відшкодування збитків, завданих злочинами, державі та територіальним громадам, протидії організованим формам злочинності.

Учасники наради обмінялися думками, висловили своє бачення щодо можливих реальних шляхів вирішення проблемних питань.

За результатами наради визначено додаткові узгоджені заходи, спрямовані на підвищення ефективності взаємодії правоохоронних органів у сфері протидії злочинності в області.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1496