Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.08.2021

За сприяння прокуратури у комунальну власність територіальних громад Вінниччини повернуто 4 га землі вартістю пів мільйона гривень

Органи прокуратури Вінниччини систематично вивчають стан дотримання законності у сфері землекористування. Зокрема вживають заходи щодо повернення земель, набутих у приватну власність незаконним шляхом, у державну чи комунальну власність.

Так завдяки втручанню прокуратури у комунальну власність Томашпільської і Тульчинської територіальних громад повернуто 4 га землі загальною вартістю понад 500 тис. грн.

Під час моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень прокуратурою було виявлено рішення Томашпільського районного суду, яким за фізичною особою незаконно визнано право на земельну частку (пай) площею 2 га оціночною вартістю 250 тис. гривень.

У суді прокурором доведено, що правові підстави для визнання за громадянином права на пай відсутні, оскільки його не було включено до списків членів колишнього колективного сільськогосподарського підприємства, відтак особа не отримувала сертифікат про право на земельну частку.

Зваживши на це, Вінницький апеляційний суд за апеляційною скаргою прокуратури скасував рішення суду першої інстанції, попередивши незаконне вибуття із власності Томашпільської територіальної громади земельної ділянки площею 2 га вартістю 250 тис. гривень.

Також за заявою Тульчинської окружної прокуратури Тульчинський районний суд ухвалив рішення про визнання земельної ділянки відумерлою спадщиною.

Встановлено, що у власності жительки одного із сіл Тульчинської територіальної громади, яка померла, перебувала земельна ділянка (пай) площею 2 га вартістю 255 тис. гривень.

Після смерті жінки у 2009 році спадкоємців, які б заявили про свої спадкові права на її майно, у визначений законом термін не було виявлено. З огляду на те, що сільська рада тривалий час не зверталася до суду із заявою про визнання спадщини відумерлою і прийняття у комунальну власність землі, до суду із відповідною заявою звернулася прокуратура.

У суді прокурором наголошено, що протягом 10 років орган місцевого самоврядування, не виконавши вчасно законної процедури, не доотримував до бюджету значних грошових коштів від оренди землі.

Наразі на підставі рішення суду земельна ділянка визнана відумерлою спадщиною і перейшла у власність Тульчинської територіальної громади.  

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1212