Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2021

Результати роботи органів прокуратури Вінниччини у І півріччі 2021 року

Упродовж першого півріччя 2021 року органами Вінницької обласної прокуратури завдяки вжитим скоординованим з іншими правоохоронними органами області заходам підвищено ефективність протидії злочинності в регіоні.

Так, за результатами 6 місяців спостерігається зменшення як загальної кількості облікованих кримінальних правопорушень, так і їх окремих категорій. 

Обліковано на 4,8% менше кримінальних правопорушень, ніж за аналогічний період 2020 року (5 962 проти 6265).

На 8,2% менше вчинено особливо тяжких (201 проти 219) та на 5,4% тяжких злочинів (1831 проти 1936). На 15,1% менше обліковано кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я (690 проти 813). Зокрема, на 42,1% менше фактів смерті та зникнення безвісти, на 10,7% – очевидних умисних вбивств (25 проти 28), на 3,4% – умисних тяжких тілесних ушкоджень.  

Проти власності вчинено на 1,6% менше кримінальних правопорушень (2975 проти 3024). Зокрема, вимагань – на 14,3%, шахрайств – на 33,3%.

Також на 50% менше обліковано кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканності (13 проти 26), на 17,2% – проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина (82 проти 99), на 22,5% – проти громадської безпеки (86 проти 111), на 23,3% – проти безпеки руху та експлуатації транспорту (214 проти 279), на 41,5% – проти громадського порядку та моральності (103 проти 176).  

Більше в 5,4 рази виявлено злочинів у сфері господарської діяльності (391 проти 73), на 16% – фактів збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів (152 проти 131).

Менше на 37,5% вчинено кримінальних правопорушень неповнолітніми або за їхньої участі (140 проти 224) та на 18,9% –  у стані алкогольного сп’яніння (309 проти 381).

Усі умисні вбивства, вчинені цього року, розкриті. Крім того, вперше за 5 років розкрито вбивство минулих років (вчинене у 2020 році).

У першому півріччі 2021 року ювенальними прокурорами здійснено процесуальне керівництво у 145 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх. За результатами розслідування у 91 кримінальному провадженні обвинувальні акти передані до суду, з яких 2 – з угодою про примирення, у 2 – клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, у 12 – клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру, 1 – закрито на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, у 6 – зупинено досудове розслідування на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України, 27 – направлені за підслідністю. Залишок становить 6 кримінальних проваджень. Забезпечено участь у розгляді судами з ухваленням рішення у 49 кримінальних провадженнях. 

Організовано роботу щодо реалізації програми відновлення для неповнолітніх. Зокрема, поінформовано про можливість реалізації програми 14 неповнолітніх, які підозрювалися у вчиненні кримінального проступку чи нетяжкого злочину вперше. Згоду надали двоє підлітків, які були звільнені від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України – у зв’язку зі зміною обстановки. 

Також Вінницька область бере участь у пілотному проєкті захисту дітей, які стали жертвами чи свідками насильства, ‒ модель Барнахус (Дім для дітей), який впроваджується за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Дещо збільшилась кількість переданих до суду обвинувальних актів у бюджетній сфері – з 29 до 30. 

Для прикладу, обласною прокуратурою до суду передано обвинувальний акт стосовно директора комерційного товариства та головного лікаря однієї з районних лікарень області, що заволоділи майже 1 млн грн бюджетних коштів, виділених на ремонт закладу. Наразі судовий розгляд триває. 

Посилено роботу правоохоронних та контролюючих органів з виявлення та присікання порушень у земельній сфері. Якщо у першому півріччі минулого року до суду передано 8 обвинувальних актів, то на сьогодні майже вдвічі більше – 15. 

Так Вінницькою окружною прокуратурою до суду передано обвинувальний акт стосовно державного реєстратора, яка шляхом несанкціонованої зміни інформації в державному реєстрі незаконно перереєструвала право власності на  земельні ділянки вартістю 1 млн грн, що належали іншим громадянам. 

Прокуратурою активізовано представницьку діяльність. Упродовж першого півріччя до суду подано позовів на 766 млн грн, задоволено позови на 87 млн грн, забезпечено реальне виконання рішень суду на 349 млн грн. 

У ході здійснення моніторингу законності та обґрунтованості судових рішень, постановлених на території Вінницької області, виявлено та оскаржено 18 судових рішень, які порушують інтереси держави, на загальну суму 12 млн грн, попереджено незаконне відчуження 77 га земель природно-заповідного фонду та сільськогосподарського призначення.

Збільшилась кількість переданих до суду кримінальних правопорушень, пов’язаних з корупцією – з 35 до 57. До прикладу, обласною прокуратурою передано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням одного з керівників управлінь Вінницької ОДА, який отримав 2 тис. дол. США за сприяння у видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Особу відсторонено від займаної посади.

За процесуального керівництва галузевого відділу обласної прокуратури слідчими ТУ ДБР у першому півріччі передано до суду 5 обвинувальних актів у кримінальних правопорушеннях, пов’язаних з корупцією.

Так передано до суду обвинувальний акт за обвинуваченням інспектора відділу ювенальної превенції ГУНП  в області,  який є пособником у вимаганні слідчим поліції неправомірної вигоди у сумі 5,5 тис. доларів США за непритягнення особи до кримінальної відповідальності.

Особливу увагу зосереджено на виявленні та упередженні незаконних порубок лісу, і, насамперед, вчинених службовими особами спеціально уповноважених державою органів, які зобов’язані протидіяти цим порушенням.

Загалом упродовж першого півріччя 2021 року до суду передано 20 обвинувальних актів: у 10 кримінальних провадженнях досудове розслідування здійснювалося ТУ ДБР, розташованим м. Хмельницькому, 9 – ГУНП, 1 – УСБУ у Вінницькій області. Із зазначеної кількості 2 обвинувальні акти передані до суду стосовно організованих груп.

Значну роботу на цьому напрямку проведено органами Національної поліції – до суду передано обвинувальні акти у 9 кримінальних провадженнях за ст. 246 КК України стосовно 13 осіб, в тому числі 1 – у складі організованої злочинної групи.

Так до суду передано обвинувальний акт стосовно осіб, які у складі організованої групи упродовж січня – квітня цього року вчинили незаконну порубку 145 дерев різних порід та діаметрів в обході райагролісу. Збитки, спричинені довкіллю, становлять 1,48 млн гривень. На майно підозрюваних накладено арешт в сумі 1,65 млн гривень.

Відреаговано на виявлені факти протиправного використання та оформлення права власності на лісові ділянки, які підлягали передачі спеціалізованим лісогосподарським підприємств після реформування колишніх колгоспів.

Так, прокуратурою пред’явлено позов в інтересах держави в особі Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницької обласної Ради до однієї із селищних рад Вінницького району про зобов’язання передати землі лісового фонду площею 138,9 га вартістю 243 млн грн Вінницькому обласному комунальному спеціалізованому лісогосподарському підприємству «Віноблагроліс» Вінницької обласної Ради. Судовий розгляд вказаної справи триває.

За аналогічним фактом протиправного використання лісу виконано рішення Господарського суду Вінницької області за позовом прокуратури в інтересах держави в особі Вінницької обласної Ради до сільськогосподарського виробничого кооперативу про повернення земельних ділянок лісогосподарського призначення загальною площею 211 га та вартістю 295 млн гривень.

Особлива увага приділяється протидії незаконному виробництву та обігу підакцизних товарів, особливо алкогольних напоїв, а також їх збуту з використанням інтернет-сайтів. Так, за участі СУ ФР ГУ ДФС в області припинено роботу 36 інтернет-сайтів, за допомогою яких здійснювався масовий збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв. Із незаконного обігу вилучено 22 тис. літрів фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів та обладнання.

Загалом упродовж 6 місяців цього року до суду передано 11 обвинувальних актів стосовно 47 учасників злочинних угруповань, проти 6-ти у минулому році стосовно 30 членів організованих груп, що на 83% більше. Зокрема: сутенерство; шахрайське заволодіння коштами 69 потерпілих у сумі 2,2 млн грн під приводом їх працевлаштування у країнах ЄС; шахрайське заволодіння коштами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі 790 тис. грн; незаконне зберігання, пересилання і збут злочинною організацією наркотичних засобів, психотропних речовин; крадіжки з будинків мешканців Вінницької, Київської і Донецької областей на суму 538,8 тис. грн; шахрайське заволодіння коштами чотирьох потерпілих літнього віку під приводом відшкодування шкоди, заподіяної їхніми рідними внаслідок вчинення вигаданих злочинів у сумі 111 тис. грн; шахрайське заволодіння коштами семи потерпілих під приводом усунення наслідків несанкціонованих операцій, проведених з використанням їхніх банківських рахунків у сумі 308,49 тис. грн; шахрайське заволодіння 1,2 млн грн 3-х потерпілих під приводом здійснення купівлі-продажу зерна; два факти порубок лісів, якими завдані збитки навколишньому природному середовищу на суму 532,721 тис. грн і 1,4 млн грн відповідно; незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту організованою групою наркотичних засобів. 

Викрито і завершене досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно злочинної організації. Установлено, що двоє громадян України організували злочинну організацію у складі 10 членів, якою вчинено незаконне придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту та збут особливо небезпечних наркотичних засобів, психотропних речовин на території різних регіонів України, а також їх контрабанду у великих розмірах.

Обвинувальні акти стосовно 8 членів зазначеної злочинної організації у травні цього року передані до суду з угодами про визнання винуватості, а ще щодо одного організатора досудове розслідування зупинене у зв’язку з оголошенням підозрюваного у розшук. 

Органи обласної прокуратури реагували на порушення законів щодо неналежного матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення ув’язнених і засуджених, повноти проведення з ними соціально-виховної роботи та забезпечення режимних вимог у місцях попереднього ув’язнення та виправних установах, законності застосування пільг, передбачених статтями 81, 82 КК України, на усунення яких внесено 85 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 102 посадові особи виправних установ. Забезпечено належне реагування на порушення прав засуджених щодо безпідставного притягнення до дисциплінарної відповідальності (скасовано понад 100 стягнень), у тому числі 6 засуджених.

Забезпечено належне реагування на факти несвоєчасного виконання постанов суду про адміністративний арешт, а також порушення прав осіб, затриманих працівниками поліції в адміністративному порядку. Усього за результатами проведених перевірок на усунення виявлених порушень з вищевказаних питань, у тому числі щодо здійснення неналежного відомчого ГУ НП у Вінницькій області та УПП у Вінницькій області, органами Вінницької обласної прокуратури внесено 72 вказівки, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 49 службових осіб.

У цьому році вдалось суттєво покращити ефективність реалізації прокурорами повноважень під час забезпечення участі у розгляді судами справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. 

Так, до суду направлено 289 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. За результатами розгляду цього року 376 справ (113 за аналогічний період 2020 року), у 323 провадженнях судами застосовано адміністративні стягнення у виді штрафу (тобто у 85,9% з числа розглянутих, у порівнянні з 68 або 60,2 % у 2020 році,) на загальну суму 111 тис. гривень.

Задля реалізації принципу гласності органами обласної прокуратури з початку року на адресу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування скеровано 186 інформацій про проведену роботу, здійснено 1200 виступів у засобах масової інформації.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1470