Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.07.2021

Вінницька обласна прокуратура провела спільну нараду керівників правоохоронних та інших державних органів регіону щодо протидії дитячій злочинності (ФОТО)

У Вінницькій обласній прокуратурі 28 липня під головуванням керівника прокуратури Олександра Бутовича відбулася спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів Вінницької області. 

Участь у нараді взяли: заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Здітовецький, начальник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іван Іщенко, начальник філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області Руслан Щур, тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління боротьби з наркозлочинністю у Вінницькій області Департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України Андрій Морочинський представники Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, Управління патрульної поліції у Вінницькій області, відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, органів та служб, які опікуються правами дітей. 

Учасники наради обговорили стан протидії дитячій злочинності, захисту прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань, ефективності взаємодії правоохоронних та державних органів із зазначених питань, а також формування системи правосуддя, дружнього до дитини. 

Як наголосив Олександр Бутович, попри те, що в регіоні досягнуто позитивної динаміки зниження підліткової злочинності, водночас збільшилася кількість неповнолітніх осіб, які скоїли кримінальні правопорушення – із 88 до 103. При цьому, кожен другий злочин скоєний підлітком у групі. 

Також зросла кількість дітей, які постраждали від кримінальних правопорушень – з 97 до 145 осіб. 

За експертною оцінкою фахівців, через недостатню виховну роботу з підлітками у закладах освіти, цього року в області більше половини кримінальних правопорушень від загальної їх кількості вчинено саме учнями загальноосвітніх шкіл.

Загострює проблему й те, що часто неможливо встановити осіб, які втягують неповнолітніх у злочинну діяльність, проституцію, пияцтво, та осіб, причетних до продажу дітям алкогольних напоїв.

З огляду на значну кількість кримінальних проваджень цих категорій, особливостей їх розслідування, а також запровадження у Вінницькій області пілотного проєкту захисту дітей, які стали жертвами чи свідками насильства ‒ моделі Барнахус, на думку керівництва прокуратури, актуальним є підвищення кваліфікації спеціально уповноважених слідчих, дізнавачів, ювенальних прокурорів та проведення навчання з вивчення спеціальних нормативно-правових актів у сфері захисту інтересів дітей.

Ці та інші заходи, спрямовані на протидію дитячій злочинності, захист прав та інтересів дітей, які стали жертвами злочинних посягань, ефективність взаємодії правоохоронних та державних органів із зазначених питань, а також формування системи правосуддя, дружнього до дитини, учасники наради виклали у спільному рішенні. 

    

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1493