Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.06.2021

Вінницькою обласною прокуратурою попереджено спробу контрабанди цінних та рідкісних порід деревини в особливо великому розмірі

Вінницькою обласною прокуратурою до суду передано обвинувальний акт стосовно особи, яка надавши митним органам завідомо неправдиві відомості, намагалася перемістити за кордон лісоматеріали цінної та рідкісної породи дерева – акації.

Установлено, що підозрюваний, переслідуючи злочинний умисел спрямований на незаконне переміщення через митний кордон України лісоматеріалів цінних та рідкісних порід дерев, щоб не бути викритим правоохоронними органами, уклав міжнародний контракт щодо поставки до іноземної країни деревини акації використовуючи реквізити іншого суб’єкта господарської діяльності.

Чоловік, будучи обізнаним з порядком переміщення лісоматеріалів через кордон, достовірно знаючи про встановлені чинним законодавством обмеження щодо експорту лісоматеріалів цінних та рідкісних порід дерев, з метою реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на незаконне їх переміщення, з метою приховання очевидності злочину, домовився про незначну обробку зазначеної деревини акації для надання їй вигляду готової продукції.

У подальшому, з метою переміщення деревини акації  загальною вартістю понад 187 тис. грн  через митний кордон України шляхом незаконного уникнення заборони, з використанням кодів прикриття через декларування їх під виглядом інших товарів, підготував пакет товаросупровідних документів, які в подальшому були надані до одного з відділів митного оформлення Подільської митниці Держмитслужби України.

Разом з тим, за втручання обласної прокуратури спільно з УСБУ у Вінницькій області, під час поглибленого митного огляду даного вантажу встановлено невідповідність частини заявленого товару зазначеному коду УКТЗЕД та прийнято рішення про заборону вивозу деревини за межі митної території України.
Умисні дії підозрюваного кваліфіковано як злочин, передбачений ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 201-1 КК України, – закінчений замах на переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів цінних та рідкісних порід дерев, заборонених до вивозу за межі митної території України, в особливо великому розмірі.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1538