Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.06.2021

Виконувач обов’язків керівника Вінницької обласної прокуратури Василь Гайворон поінформував про результати діяльності органів прокуратури у 1-му півріччі 2021 року (ВІДЕО)

Сьогодні, 25 червня, виконувач обов’язків керівника Вінницької обласної прокуратури Василь Гайворон у форматі відеобрифінгу проінформував громадськість про діяльність Вінницької обласної прокуратури у першому півріччі 2021 року.

Як повідомив Гайворон, за підсумками 6 місяців 2021 року в області зберігається тенденція до зниження рівня злочинності. У цей період було обліковано на 12% менше правопорушень ніж за аналогічний період 2020 року.

Зокрема, кількість кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я зменшилася на 27%, проти власності – на 10%, проти безпеки руху та експлуатації транспорту – на 26%, проти волі честі та гідності особи – на 29%, проти статевої свободи та недоторканності – на 19%.

Водночас на 53% більше виявлено фактів збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів. Також на 8,7% збільшилася кількість умисних вбивств. Майже втричі – нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілих. На 71% збільшилося крадіжок з проникненням у приміщення.

Аби сприяти підвищенню ефективності роботи правоохоронних органів у протидії злочинності Вінницькою обласною прокуратурою було проведено координаційну нараду керівників правоохоронних органів області та створено 4 міжвідомчі робочі групи з протидії окремим категоріям найактуальніших кримінальних правопорушень. А саме: за фактами перешкоджання журналістській діяльності; розкриття вбивств; охорони навколишнього природнього середовища; боротьби з контрабандою, знешкодження організованих злочинних угрупувань, викриття корумпованих співробітників правоохоронних та контролюючих органів.

Результатом реагування прокуратури на згадані факти є скеровані до суду обвинувальні акти про кримінальні правопорушення у пріоритетних сферах. Це, зокрема, щодо фактів розкрадання бюджетних коштів, виділених на покращення об’єктів соціальної, медичної, освітньої та культурної інфраструктур; фактів і схем протиправного заволодіння земельними ділянками на території області, незаконної вирубки дерев.  

Також у сфері знешкодження діяльності організованих злочинних угрупувань у першому півріччі 2021 року до суду передано 6 обвинувальних актів стосовно організованих груп і один стосовно злочинної організації.

За словами виконувача обов’язків керівника прокуратури, в рамках реалізації однієї з основних конституційних функцій щодо представництва держави у суді цього року прокурорами до суду скеровано позовів на майже 800 млн грн, з яких наразі судами задоволено позовів на 60 млн грн.

На сьогодні примусово виконано рішень судів за позовами прокурорів на 350 млн грн; повернуто майже 540 га земель; за апеляційними скаргами прокурорів, поданими в порядку моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень, скасовано 12 незаконних рішень, сума за якими становить 14 млн грн.

У час відстоювання Україною свого суверенітету і цілісності на Донбасі та в Криму органи прокуратури спільно з колегами з СБУ також беруть участь у протидії злочинам терористичної спрямованості. Цьогоріч прокурорами до суду передано 5 обвинувальних актів за обвинуваченням осіб в діяльності пов’язаної з терористичною організацією так званої ДНР.

Спільно з колегами з Державної фіскальної служби органами прокуратури у першому півріччі виявлено 11 незаконних цехів з виготовлення алкогольних напоїв та тютюнових виробів під виглядом відомих іноземних торгових марок. Правоохоронцями вилучено майже 20 тонн фальсифікованого алкоголю, 82 тисячі пачок тютюнових виробів та обладнання для їх виготовлення. До суду скеровано 7 обвинувальних актів за фактами незаконного збуту фальсифікованих алкогольних напоїв та один – щодо легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Щодо стану досудових розслідувань у кримінальних провадженнях слідчих ДБР, у яких обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво. Упродовж 6 місяців цього року слідчими четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому, закінчено 133 кримінальні провадження. До суду передано 19 обвинувальних актів щодо 23 осіб. Серед них – четверо співробітників поліції, п’ятеро – установ виконання покарань, семеро  працівників лісових господарств та один – фіскальної служби.

Так нещодавно прокуратурою і ДБР було викрито працівника лісового господарства, який допустив незаконну вирубку дубів у кількості 45  штук на суму понад 1,7 мільйона гривень. Крім того, викрито організовану злочинну групу, до складу якої входять працівники державного підприємства, які без лісорубного квитка здійснили незаконну порубку лісових насаджень на території Літинського лісництва ДП «Хмільницьке лісове господарство». Слідством встановлені збитки від діяльності вказаної злочинної групи на суму понад пів мільйона  гривень.

Загалом за зазначений період у сфері лісокористування прокуратурою спільно з ДБР до суду вже скеровано 6 обвинувальних актів.

Показовим також є вирок стосовно двох інспекторів кіберполіції, які будучи працівниками правоохоронного органу вимагали та отримали неправомірну вигоду у розмірі 50 тис. грн. Вироком суду вказаних осіб визнано винними та призначено покарання у виді 6 років позбавлення волі.

Як зазначив В. Гайворон, упродовж 2021 року прокурорами особливу увагу приділено питанню додержання законів в місцях несвободи. За результатами перевірок в таких установах у цьому році викрито 11 фактів вчинення кримінальних правопорушень працівниками органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби.

Серед основних порушень: неналежне матеріально-побутове забезпечення засуджених; неповнота оплати їхньої праці; неналежне медико-санітарне забезпечення;  незабезпечення режимних вимог тощо.

Загалом за півріччя на усунення виявлених порушень внесено 221 вказівку, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 166 посадових осіб виправних установ, скасовано 105 незаконних актів керівників цих установ, сімох незаконно поміщених засуджених звільнено з дисциплінарних ізоляторів колоній.

Показово, що в першому півріччі в області спостерігається зниження рівня злочинності серед неповнолітніх. За цей період неповнолітніми вчинено на 34% менше злочинів, ніж за аналогічний період минулого року. Але, на жаль, на 16% зросла кількість неповнолітніх, які скоїли кримінальні правопорушення.

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів закінчено досудове розслідування у 82 кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені неповнолітніми, та 157 ‒ стосовно дітей.

У сфері протидії корупції поза межами кримінального судочинства прокурорами взято участь у 328-ми судових розглядах протоколів про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією. За результатами розгляду до відповідальності у виді штрафу притягнуто 275 осіб (у першому півріччі 2020 року – 68). Загальна сума накладених на порушників штрафів становить понад  70 тис. грн.

З метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, прокурорами внесено 41 подання. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 46 осіб.

Василь Гайворон зауважив, до 15 березня тривав процес реформування місцевих прокуратур, внаслідок чого було вивільнено частину кадрів. На сьогодні все ще триває кадровий добір в окружні прокуратури. Керівник висловив переконання, що з новими фаховими прокурорами та державними службовцями у другому півріччі прокуратура спроможеться на ще кращі результати роботи.

 

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1771