Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.06.2021

Прокуратурою виявлено численні порушення під час адміністративного затримання громадян


Вінницькою обласною прокуратурою за результатами проведених перевірок на виконання завдання Офісу Генерального прокурора виявлено численні порушення вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України «Про Національну поліцію» та інших нормативно-правових актів під час адміністративного затримання осіб працівниками територіальних підрозділів поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області та управління патрульної поліції у Вінницькій області.

Зокрема, працівниками Вінницького районного управління поліції упродовж цього року до 27 осіб, у зв’язку із вчиненням злісної непокори законним вимогам поліцейських, застосовано спеціальні засоби «кайданки», чим фактично обмежено їхню особисту свободу. Водночас  протоколи про адміністративне затримання цих осіб не було складено та, як наслідок, не забезпечено гарантовані КУпАП права (право на захист, повідомлення родичів про затримання, інше).

Також встановлено випадок безпідставного застосування працівниками Жмеринського районного відділу поліції спеціальних засобів «кайданок» до двох осіб, які перебували у цьому підрозділі поліції та не вчиняли жодних протиправних дій.

У діяльності більшості територіальних підрозділів ГУ НП у Вінницькій області, а також в УПП у Вінницькій області набули системного характеру порушення вимог ч. 2 ст. 261 КУпАП щодо неповідомлення родичів затриманих осіб про їхнє місцеперебування негайно після затримання.

Також поліцейські продовжують допускати порушення вимог ч. 3 ст. 261 КУпАП та Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, щодо негайного інформування про фактичне затримання осіб відповідні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Так, лише впродовж квітня – травня цього року, за результатами проведеної обласною прокуратурою взаємозвірки із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області, встановлено 44 випадки неповідомлення центру працівниками УПП у Вінницькій області про адміністративне затримання осіб.

Виявлено численні епізоди неналежної фіксації та викривлення часу адміністративного затримання, звільнення осіб тощо.

Для прикладу, працівниками Жмеринського районного відділу поліції у травні цього року затримано в адміністративному порядку чоловіка для складення протоколу про адмінправопорушення. Правоохоронці у протокол внесли необ’єктивні дані про час затримання та звільнення (нібито його затримано о 21 год 20 хв та о 21 год 20 хв звільнено).

Трапляються порушення вимог ст. 264 КУпАП під час проведення та фіксації особистого огляду та огляду речей затриманих.

Так, поліцейськими Жмеринського районного управління поліції грубо порушено права семи затриманих в адміністративному порядку під час проведення їхнього особистого огляду в присутності понятих не однієї статі.

Поліцейськими відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділу поліції ГУ НП у Вінницькій області особистий огляд затриманого проведено в присутності двох понятих жіночої статі, а поліцейськими відділу поліції № 1 Гайсинського районного управління поліції допущено проведення особистого огляду трьох затриманих взагалі без залучення понятих.

Також неефективними виявились вжиті заходи щодо забезпечення функціонування кімнат для затриманих у всіх наявних підпорядкованих територіальних підрозділах поліції, з належним їх облаштуванням.

Діяльність 16 із 23 кімнат для затриманих територіальних підрозділів поліції призупинена у зв’язку з невідповідністю вимогам законодавства. Це призводить до порушень прав затриманих, які через відсутність таких кімнат утримуються до трьох годин, у тому числі в службових кабінетах та приміщеннях поліції, які для цього не призначені.

Так, поліцейські Жмеринського районного відділу поліції безпідставно утримували в приміщенні підрозділу двох громадян, доставлених разом з особою, затриманою в порядку ст. 208 КПК України за підозрою у вчиненні злочину, без оформлення стосовно них протоколів про затримання.

Фіксуються випадки необґрунтованої тяганини під час виконання працівниками поліції постанов суду про адміністративний арешт, що сприяє правопорушникам уникати відбуття призначеного судом стягнення в ізоляторах тимчасового тримання. Наразі залишаються невиконаними 46 постанов судів зазначеної категорії, які надійшли на виконання до територіальних підрозділів поліції у 2021 році, та 8 постанов минулих років.

Усього впродовж цього року за результатами проведених перевірок на усунення виявлених порушень з вищевказаних питань ГУ НП у Вінницькій області та УПП у Вінницькій області органами Вінницької обласної прокуратури внесено 59 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто понад 40 службових осіб поліції.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1543