Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.06.2021

Перший Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей незабаром запрацює в Україні

Про це повідомили у ході виїзного засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, яке пройшло у Вінниці. Участь у ньому взяли заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов, заступник міністра юстиції Олександр Банчук, заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, заступник голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл, керівник Вінницької обласної прокуратури Олександр Бутович, голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, перша заступниця голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна, правозахисники та експерти.

За словами Гюндуза Мамедова, проведення засідання саме в Вінниці є символічним, адже саме тут на фінальному етапі запуску спільний проект Офісу Генерального прокурора, Міністерства юстиції та ЮНІСЕФ в Україні Barnahus. Це перший Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали від злочинів або стали свідками правопорушення. Члени координаційної ради відвідали центр Barnahus, який вже незабаром прийме перших постраждалих дітей.  

«Ключове в роботі правоохоронців та органів правосуддя - це захист інтересів і прав дітей, незалежно від їх статусу в кримінальному провадженні: підозрювані вони, потерпілі або свідки. Важливим є розвиток ініціатив щодо застосування кращих стандартів та міжнародних практик, саме тому в Офісі Генерального прокурора вже рік працює Департамент захисту інтересів дітей та протидії насильству, що по своїй суті є міні-моделлю ювенальної юстиції, бо охоплює всі правопорушення, де учасниками є діти», - наголосив Гюндуз Мамедов.

У ході зустрічі також обговорили законопроект «Про юстицію, дружню до дитини», що напрацьований членами Міжвідомчої координаційної ради та вже поданий на розгляд парламенту. Учасники зустрічі погодилися, що система кримінальної юстиції повинна стати більш адаптивною до інтересів дитини. Мова йде про запровадження інституту ювенальної юстиції. У разі прийняття законопроекту з дітьми-постраждалими та неповнолітніми в конфлікті з законом працюватимуть виключно спеціалізовані прокурори, слідчі, судді, адвокати.

Вже сьогодні ювенальні прокурори практикують метод допитів постраждалих у слідчого судді, що мінімізує ризики для дітей бути повторно допитаними, в тому числі, в ході судового розгляду справи. В роботі з дітьми-підозрюваними застосовують інструмент відновного правосуддя, тобто звільнення від кримінальної відповідальності за вперше вчинений нетяжкий злочин.

Щорічно жертвами злочинів стають понад 5 тис неповнолітніх. Тільки з початку року кількість потерпілих дітей збільшилась на 17%, на 37% - постраждалих від тяжких та особливо тяжких злочинів, передусім умисних убивств, замахів та зґвалтувань.

                                        

 

кількість переглядів: 1549