Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.06.2021

Як працює відновне правосуддя обговорили у Вінниці під час круглого столу (ФОТО)

Начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству обласної прокуратури Вікторія Гунько та ювенальні прокурори 7 окружних прокуратур Вінницької області взяли участь у роботі круглого столу з питань реалізації проєкту відновного правосуддя для неповнолітніх.

Цей захід проведено Регіональним центром з надання безоплатної вторинної допомоги у Вінницькій області за участі Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора, Координаційного центру з надання правової допомоги, територіальних підрозділів пробації та поліції в області, адвокатів, адвокатів-посередників, представників органів та служб, які опікуються правами дітей, вищих юридичних навчальних закладів.

Учасники обговорили ключові аспекти з реалізації проєкту відновного правосуддя для неповнолітніх у Вінницькій області.

Нагадаємо, що Програма відновлення ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях і має на меті максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу. Застосовується у випадках вчинення неповнолітніми нетяжких злочинів та кримінальних проступків.

Для успішної реалізації Програми минулого року підписано Меморандум про взаємодію між Вінницькою обласною прокуратурою та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області. Керівником обласної прокуратури видано наказ, яким регламентовано особливості організації діяльності прокурорів у кримінальних провадженнях з питань впровадження відновного правосуддя стосовно неповнолітніх.

У 2020 році в регіоні Програма відновлення застосована у кримінальному провадженні стосовно одного неповнолітнього, у цьому ‒ у 2-х провадженнях стосовно двох дітей, які вступили в конфлікт із законом.

Двох неповнолітніх за рішенням суду вже звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 Кримінального кодексу України у зв’язку із зміною обстановки. Стосовно одного ‒ судовий розгляд ще не завершено.

Зазначені підлітки скоїли нетяжкі злочини та кримінальні проступки вперше, щиро розкаялися, відшкодували завдану кримінальним правопорушенням шкоду та вибачилися перед потерпілими.

Усвідомивши негативні наслідки вчиненого, неповнолітні стали на шлях виправлення та на цей час не скоїли нових злочинів.

Учасники круглого столу, обговоривши проблемні питання, які виникають під час реалізації Програми відновлення в області, окреслили шляхи їх вирішення.

              

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1383