Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.05.2021

Вінницька обласна прокуратура вимагає усунути порушення прав засуджених у Крижопільському виправному центрі № 113 (ФОТО)

Вінницькою обласною прокуратурою проведено перевірку додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства та прав засуджених в державній установі «Крижопільський виправний центр (№ 113)», за результатами якої встановлено численні порушення.

Так, не забезпечено дотримання прав засуджених на оплачувану працю, а стан їх залучення до суспільно корисної оплачуваної праці є вкрай незадовільним. Всупереч вимог Кримінально-виконавчого кодексу України адміністрацією виправного центру не працевлаштовано більшість засуджених, які наразі відбувають покарання в установі, у тому числі у яких наявна заборгованість за виконавчими документами. Стан відшкодування засудженими заборгованості за виконавчими документами в установі є критичний, яка загалом становить понад 2 мільйони гривень.

Мають місце порушення щодо порядку залучення засуджених до робіт з благоустрою виправного центру і прилеглої до неї територій, а також поліпшення житлово-побутових умов або до допоміжних робіт із забезпечення виправного центру продовольством, зокрема щодо порядку черговості виконання таких робіт та їх залучення у святкові дні.

Перевіркою щоденників індивідуальної роботи із вказаними засудженими встановлено, що працівниками виправного центру не проводиться їх первинне психолого-педагогічне та інше вивчення. Допущено порушення вимог ст. 65 КВК України щодо проведення неналежної соціально-виховної роботи із засудженими.

Набули системного характеру порушення в діяльності соціально-виховної та психологічної служби установи при складенні характеризуючих матеріалів відносно засуджених для вирішення питання про застосування до них пільг, передбачених статтями 81 та 82 КК України. Виявлено випадки надання до суду неповних характеристик на засуджених без зазначення об’єктивних відомостей про ставлення до праці, наявності виконавчих листів та стану відшкодування коштів за ними, а також ставлення осіб до вчиненого злочину.

Виявлено факти безпідставного притягнення засуджених до дисциплінарної відповідальності внаслідок проведення необ’єктивних та неповних перевірок причин, обставин і мотивів вчинення можливих порушень.

Критичний стан у виправному центрі щодо дотримання прав засуджених на належні умови тримання. Незважаючи на те, що органами прокуратури та представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини неодноразово зверталась увага на порушення норм жилої площі, адміністрацією виправного центру так і не вжито дієвих заходів щодо усунення порушень прав засуджених на належні матеріально-побутові умови тримання.

Зокрема, всупереч вимог ч. 1 ст. 64 КВК України всі засуджені проживають у гуртожитку № 1 з порушенням норм жилої площі. Ремонтні роботи в гуртожитку № 2 з метою усунення цих порушень та розміщення засуджених з дотриманням норм жилої площі до цього часу так і не завершені.

У зв’язку з цим Вінницькою обласною прокуратурою внесено вказівки керівникам державної установи «Крижопільський виправний центр (№ 113)» та Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції про невідкладне  усунення виявлених порушень.

             

             



Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 2455