Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.03.2021

Прокуратура скасувала рішення однієї з міських рад, яке ухвалено в умовах реального конфлікту інтересів

Сьомим апеляційним адміністративним судом задоволено апеляційну скаргу Вінницької обласної прокуратури на рішення Вінницького окружного адміністративного суду у справі за позовом місцевої прокуратури до однієї з міських рад Вінницької області за участі третіх осіб.

Установлено, що наприкінці 2019 року рішенням сесії однієї з міських рад Вінницької області, колишньому міському голові міста було встановлено надбавку за розробку проєктів нормативно-правових актів в розмірі до 100% посадового окладу, вирішено здійснювати преміювання міського голови в розмірі до 100% посадового окладу та надавати міському голові щорічно матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення під час надання щорічної відпустки.

Вказане рішення ухвалено в умовах реального конфлікту інтересів та з порушенням Закону України «Про запобігання корупції», оскільки його підтримав один із депутатів, який є сином міського голови, та сам міський голова.

Сьомий апеляційний адміністративний суд погодився з доводами апеляційної скарги Вінницької обласної прокуратури, а саме з тим, що ухвалення рішення про впорядкування умов оплати праці міського голови у 2020 році беззаперечно є приватним інтересом міського голови, оскільки стосується його особистого майнового інтересу з метою збільшення доходу та, в силу сімейних відносин, приватним інтересом депутата ради, який є сином міського голови. Відтак судом оскаржуване рішення скасовано, прийнято нову постанову, якою позов прокуратури задоволено, визнано незаконним та скасовано рішення сесії міської ради.

Загалом ухвалення будь-якого рішення органу місцевого самоврядування в умовах реального конфлікту інтересів компрометує таке рішення та, як наслідок, нівелює довіру суспільства до органів влади в цілому.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1550