Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.02.2021

Прокуратура вимагає усунути порушення прав взятих під варту осіб у Вінницькій установі виконання покарань № 1

Вінницькою обласною прокуратурою проведено перевірку в державній установі «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)» з питань дотримання вимог законодавства про попереднє ув'язнення.

Незважаючи на те, що у грудні минулого року обласною прокуратурою зверталась увага керівництва Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції на виявлені порушення законодавства про попереднє ув'язнення в діяльності Вінницької установи виконання покарань № 1, дієвих заходів до їх недопущення в подальшій роботі так і не вжито.

Так, набули системного характеру порушення прав взятих під варту осіб щодо роздільного тримання різної категорії ув’язнених з метою забезпечення їхньої особистої безпеки, визначені ст. 8 Законом України «Про попереднє ув’язнення».

Продовжують мати місце порушення щодо стану організації режиму, умов тримання і контролю за поведінкою ув’язнених, внаслідок чого вони мають можливість надалі користуватися забороненими предметами та речами. Висновки службових розслідувань за фактами вилучення заборонених предметів носять формальний характер без встановлення шляхів їх надходження.

Для прикладу, за результатами проведених перевірок за фактами вилучення упродовж грудня 2020 та січня 2021 років 22 мобільних телефонів в ув’язнених, які повинні перебувати під постійним наглядом адміністрації установи, так і не встановлено в жодному випадку обставин та осіб, які сприяли в отриманні і користуванні забороненими предметами.

До цього часу не приведено у відповідність до вимог законодавства матеріально-побутові умови тримання ув’язнених в слідчому ізоляторі. Не усунуто навіть порушення, які не потребують значних фінансових витрат, щодо приведення умов в камерах, що відповідатимуть правилам санітарії та гігієни.

З огляду на викладене, обласною прокуратурою начальнику державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)» внесено вказівку про невідкладне усунення виявлених порушень та притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.


 Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1481