Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.01.2021

У Стрижавській виправній колонії № 81 виявлено факт надання недостовірних матеріалів до суду для вирішення питання про звільнення засудженого від покарання за хворобою

Вінницькою обласною прокуратурою проведено перевірку щодо дотримання вимог кримінально-виконавчого законодавства при підготовці адміністрацією державної установи «Стрижавська виправна колонія (№ 81)» матеріалів до суду про можливість звільнення від покарання згідно ст. 84 Кримінального кодексу України засудженого, який прибув на лікування в Стрижавську багатопрофільну лікарню № 81 філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби» у Вінницькій області з колонії іншої області.

За результатами перевірки встановлено, що установою виконання покарань до місцевого суду разом із висновком про наявність захворювання, які є підставою для подання матеріалів про звільнення від подальшого відбування покарання за хворобою, надано недостовірні дані про засудженого, які характеризують його поведінку за весь період відбування покарання.

Так, характеристика містила не лише формальний характер (без об’єктивного зазначення поведінки за період відбування), а і недостовірні дані про дотримання порядку та умов відбування покарання, кількість вчинених засудженим злісних правопорушень та нібито додержання ним вимог пожежної безпеки і безпеки праці, який фактично не залучався до суспільно корисної оплачуваної праці за відсутності власного бажання.

Таким чином, працівниками колонії приховано об’єктивні характеризуючі дані щодо засудженого до 10 років позбавлення волі за умисне вбивство, наявні у його особовій справі, насамперед щодо кількості отриманих за період відбування покарання стягнень, які згідно ч. 2 ст. 84 КК України враховуються судом при вирішенні питання про звільнення від відбування покарання за хворобою.

Лише після втручання обласної прокуратури керівництвом установи до Вінницького районного суду скеровано оновлену з достовірними даними характеристику та довідку про дисциплінарні стягнення у засудженого. За результатами судового розгляду у звільненні засудженого відмовлено.

В свою чергу, за наслідками розгляду внесеної Вінницькою обласною прокуратурою начальнику виправної колонії вказівки, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 1 службову особу колонії, з вини якої допущено вищезазначені порушення.



Пресслужба Вінницької обласної прокуратури
кількість переглядів: 1502