Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2021

У Вінницькій виправній колонії прокуратурою виявлено численні факти незаконного притягнення засуджених до відповідальності

За результатами проведеної Вінницькою обласною прокуратурою перевірки в державній установі «Вінницька виправна колонія (№ 86)» виявлено порушення щодо безпідставного притягнення засуджених до дисциплінарної відповідальності.

Зокрема, вивченням матеріалів дисциплінарних проваджень встановлено, що всупереч вимог Кримінально-виконавчого кодексу України адміністрацією установи не проводяться належним чином перевірки причин, обставин і мотивів вчинення засудженими порушень.

Як наслідок, через відсутність належно організованих перевірок комісією установи приймаються незаконні рішення про доцільність застосування до засуджених стягнень.

Для прикладу, засудженого притягнуто до дисциплінарної відповідальність за появу на вечірню перевірку з порушенням форми одягу. При цьому, залишено поза увагою вимоги законодавства, що в разі відсутності в установі одягу встановленого зразка засудженому тимчасово дозволяється користуватися власним одягом. Наявність у засудженого відповідного одягу за сезоном також не перевірено.

Наявні випадки не забезпечення прав засуджених щодо отримання інформації про притягнення до відповідальності, у тому числі документів, що стосуються справи, не пізніш як за одну добу до початку засідання дисциплінарної комісії колонії.

Більше того, ігноруючи законні права засуджених на гуманне ставлення до них та на повагу людської гідності, а також вимоги Кримінально-виконавчого кодексу України, якими визначено вичерпний перелік підстав для поміщення засудженого в дисциплінарний ізолятор до однієї доби до прийняття рішення про застосування стягнення у разі порушення режиму відбування покарання, засуджені безпідставно поміщались в ізолятор на підставі постанови чергового помічника начальника установи, де вони незаконно утримувалися дві доби.

З огляду на викладене, обласною прокуратурою начальнику виправної установи внесено вказівку про невідкладне усунення виявлених порушень, притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності та скасування 18 незаконних стягнень.



Пресслужба Вінницької обласної прокуратури
кількість переглядів: 1698