Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2021

Ювенальні прокурори вимагають створення служб у справах дітей в громадах

За позовом Жмеринської місцевої прокуратури Вінницький окружний адміністративний суд визнав бездіяльність Барської міської об’єднаної територіальної громади Вінницької області. Орган самоврядування вчинив протиправно, не утворивши у своїй структурі службу у справах дітей.

Суд погодився з доводами прокурора, що служба є законодавчо визначеним органом, який забезпечує захист прав дітей, у тому числі дітей, позбавлених батьківської опіки, і тих, які перебувають у складних життєвих обставинах. Відтак судом зобов’язано міську раду утворити згадану службу/

Аналогічна справа розглядалася в суді щодо Мурафської сільської об’єднаної територіальної громади, яка, після пред’явлення прокурором позову добровільно створила службу у справах дітей. Наразі провадження закрито.

На сьогодні ювенальні прокурори Жмеринської місцевої прокуратури встановили ще два подібні факти, за якими готуються позовні заяви.

Прокуратура наголошує, що реалізація державної політики у сфері забезпечення прав дитини є безпосереднім обов’язком об’єднаної територіальної громади. Кожна дитина, яка мешкає у громаді, має право на захист майнових і немайнових прав, який, відповідно до закону, надає об’єднана територіальна громада як орган опіки та піклування, що має особливі повноваження виконавчих органів влади представляти та відстоювати інтереси своїх громадян. Саме тому ювенальні прокурори в судовому порядку вимагають від об’єднаних територіальних громад утворити служби у справах дітей.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1440