Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.01.2021

У 2020 році, за втручання прокуратури, повернуто у законну власність держави 587 га земель та попереджено вибуття – 240 га

Представництво інтересів держави з питань земельних відносин є одним з пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури Вінниччини.


У 2020 році органами обласної прокуратури у цій сфері подано до суду 82 позовні заяви на суму майже 440 млн гривень. Реально виконано рішень суду на суму 234 млн гривень, повернуто 587 га земель. До того ж попереджено вибуття з державної власності земель площею майже 240 га вартістю 300 млн гривень.


Характерними порушеннями, на які реагували органи прокуратури, є повторне безоплатне отримання громадянами у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. До прикладу, Жмеринським міськрайонним судом задоволено 16 позовів керівника Жмеринської місцевої прокуратури про повернення земельних ділянок загальною площею 32 га вартістю 4 млн гривень.

Були виявлені випадки невиконання договірних зобов'язань щодо своєчасності сплати коштів. Зокрема Вінницькою місцевою прокуратурою встановлено факт порушення одним із товариств умов договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення в частині сплати за неї 1,3 млн гривень, Прокуратурою подано до суду позов про стягнення заборгованості згідно з договором. Господарським судом Вінницької області підтримано законну позицію прокуратури та за результатами розгляду позовної заяви ухвалено рішення про задоволення позовних вимог.

Також органами прокуратури Вінниччини забезпечено виконання рішення Господарського суду м. Києва, яким задоволено позовну заяву керівника Немирівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Ситковецької селищної ради Немирівського району до приватного товариства та розірвано договір оренди земельної ділянки площею 82,5 га, вартістю 148,5 млн гривень. У грудні минулого року вказану земельну ділянку повернуто.

Прокурори також реагували на випадки укладення удаваних правочинів. Органами прокуратури Вінниччини до Господарського суду Вінницької області подано чотири позовні заяви про визнання недійсними договорів про спільний обробіток землі, укладених між державними установами виконання покарань та суб’єктами господарювання, та повернення земельних ділянок. Під час судового розгляду відповідачами добровільно розірвано зазначені договори, а також повернуто державі земельні ділянки площею 253,78 га вартістю понад 31 млн гривень.

Протягом 2020 року прокурори вживали заходи представницького характеру щодо звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок. Зокрема рішенням Господарського суду Вінницької області задоволено позов Калинівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до фермерського господарства про звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок загальною площею 66,8 га вартістю 14 млн гривень, а також про стягнення 114,8 тис. гривень заподіяної шкоди.

Захист інтересів держави у сфері земельних відносин залишається серед пріоритетних напрямів роботи органів прокуратури Вінниччини.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1583