Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.01.2021

Стан забезпечення прав засуджених на охорону здоров'я - на контролі у прокуратурі

Вінницькою обласною прокуратурою проведено комплексну перевірку діяльності філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області щодо додержання вимог законодавства з питань медичного обслуговування засуджених, які відбувають покарання у виправних установах області, та осіб, взятих під варту, які утримуються в державній установі «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)».

За її результатами виявлено грубі порушення прав засуджених, які відбувають покарання в державній установі «Стрижавська виправна колонія      (№ 81)» чи проходять лікування в Стрижавській багатопрофільній лікарні № 81, щодо своєчасності та повноти проведення медичних оглядів, неналежного надання амбулаторної медичної допомоги та фіксації випадків тілесних ушкоджень, несвоєчасного надання медичної допомоги, інше.

Аналогічні численні порушення виявлені в медичній частині № 1 щодо незабезпечення в повному обсязі прав на охорону здоров'я засуджених та взятих під варту осіб, які утримуються в державній установі «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)», а також в інших медичних частинах області.

Крім того, філією не забезпечено відомчий контроль за діяльністю лікарсько-консультативної комісії Стрижавської багатопрофільної лікарні № 81, а також і самої вказаної лікарні, медичні працівники якої входять до складу комісії, при вирішенні питання про звільнення засуджених від покарання за хворобою згідно ст. 84 Кримінального кодексу України. Виявлено випадки несвоєчасного обстеження тяжкохворих засуджених.

Потребує посилення робота щодо забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Завдяки вжитим заходам не допущено поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 серед засуджених у виправних колоніях області, однак у грудні минулого року підтверджено 2 випадки захворювання взятих під варту осіб в державній установі «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)».

Реагуючи на виявлені порушення обласною прокуратурою керівнику філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» у Вінницькій області внесено вказівку про невідкладне їх усунення.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури
кількість переглядів: 1297