Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.01.2021

Прокуратура Вінниччини ефективно використовує представницькі повноваження у сфері захисту довкілля

Охорона навколишнього природного середовища – важливий напрям діяльності прокуратури Вінниччини. Адже захист довкілля, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невід’ємні умови сталого економічного та соціального розвитку України.

Упродовж 2020 року з питань охорони навколишнього природного середовища пред’явлено 19 позовів на загальну суму 5,5 млн гривень. У результаті судами задоволено 11 позовів на суму 2,6 млн гривень.

У ході перевірок були встановлені випадки незаконного видобування надр. Наприклад, рішенням Господарського суду Вінницької області задоволено позов Калинівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Вінницькій області до юридичної особи про відшкодування матеріальних збитків. Підприємець завдав шкоди на суму 2,3 млн гривень незаконним видобуванням граніту (каменю будівельного) на території родовища, здійснюючи його без відповідного дозволу.

Протягом року прокурори реагували на факти самовільної порубки дерев. До прикладу, Мурованокуриловецьким районним судом Вінницької області задоволено позовну заяву Могилів-Подільської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Вінницькій області та Рівненської сільської ради Мурованокуриловецького району до фізичної особи. Суд ухвалив рішення про стягнення 123 тис. гривень шкоди, завданої довкіллю незаконною порубкою дерев в лісозахисній смузі на околиці села.

Також пред'являлись позови до осіб, які незаконно виловлювали рибу та використовували заборонені знаряддя лову. Наприклад, Вінницьким міським судом задоволено позови Немирівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Вінницькій області до фізичних осіб про відшкодування збитків, заподіяних рибному господарству внаслідок порушення правил рибальства.

Згадана сфера залишається під пильною увагою органів прокуратури Вінниччини.


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1358