Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.01.2021

Прокуратура Вінниччини контролює стягнення коштів на користь дітей

Вінницькою місцевою прокуратурою встановлено порушення законодавства під час виконання постанов суду про застосування до правопорушників суспільно корисних робіт. Їх призначено батькам, які ухиляються сплачувати аліменти на утримання своїх малолітніх та неповнолітніх дітей, унаслідок чого порушуються конституційні права дитини. Однією з причин таких недоліків є недостатній контроль цих питань органами пробації, у яких правопорушники перебувають на обліку.

З’ясовано, що Вінницькохутірською сільською радою, Вороновицькою та Стрижавською селищними радами, а також їхніми підпорядкованими комунальними підприємствами грубо порушуються вимоги ст. ст. 3251-3253 Кодексу України про адміністративні правопорушення та наказу Міністерства юстиції України щодо порядку виконання постанов суду про застосування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт. Фактично правопорушникам нараховувалася заробітна плата в меншому розмірі, ніж передбачено Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Відповідно до органів державної виконавчої служби для погашення заборгованості зі сплати аліментів перераховано менше коштів на користь дітей. 

Наприклад, Вінницькохутірською сільською радою одному з правопорушників не донараховано коштів (заробітної плати) у розмірі 1457 гривень.

Аналогічні порушення виявлено в діяльності Вороновицької селищної ради, які на виконання вказівки місцевої прокуратури усунуто, а додаткові кошти перераховано на користь дітям.

У діяльності Стрижавської селищної ради, крім згаданих порушень, допускаються випадки незабезпечення виконання постанов суду про призначення адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт. Зрештою правопорушники залишаються без відповідальності, а діти – без належного матеріального утримання.

На усунення виявлених порушень місцевою прокуратурою внесено 3 вказівки до органів місцевого самоврядування та органу пробації, одна з яких вже розглянута та задоволена.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1735