Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.01.2021

У Стрижавській виправній колонії № 81 виявлено порушення прав засуджених

Вінницькою обласною прокуратурою проведено перевірку в державній установі «Стрижавська виправна колонія (№ 81)» щодо дотримання вимог кримінально-виконавчого законодавства та прав засуджених.

За її результатами встановлено, що всупереч вимог Кримінально-виконавчого кодексу України, законів України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» та «Про оплату праці» адміністрацією установи не додержуються державні гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати засудженим. В свою чергу недостатній рівень оплати праці засуджених негативно впливає на стан зменшення заборгованості за виконавчими документами щодо погашення завданих внаслідок вчинення злочинів державі чи потерпілим збитків.

Ігноруючи вимоги ч. 2 ст. 118 Кримінально-виконавчого кодексу України, згідно якої засуджені до позбавлення волі, які мають заборгованість за виконавчими документами, зобов’язані працювати в місцях і на роботах, які визначаються адміністрацією колонії, до погашення такої заборгованості, станом на грудень поточного року не працевлаштовано 21 із 55 засуджених вказаної категорії.

Мають місце порушення при застосуванні до засуджених, заходів заохочень. Посадовими особами виправної установи належним чином не вивчається поведінка засуджених та, як наслідок, не проводиться об’єктивне оцінювання їх поведінки. Не забезпечено права засуджених на пенсійне забезпечення, а також не вжито достатніх заходів до оформлення паспортів.

Набули системного характеру порушення щодо стану організації режиму та охорони, умов тримання і контролю за поведінкою засуджених, внаслідок чого вони мають можливість користуватися забороненими предметами та речами, вчиняють значну кількість правопорушень. Висновки службових розслідувань за фактами вилучення заборонених предметів носять формальний характер без встановлення шляхів їх надходження. Зазначене призводить до того, що засуджені й надалі демонструють неправомірну поведінку. Цього року ними вчинено понад 500 правопорушень, майже вдвічі більше зареєстровано кримінальних проваджень порівняно з 2019 роком.

Внаслідок проведення неналежної соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими, вивчення їх поведінки за період відбування покарання, комісією установи приймаються необґрунтовані рішення про можливість застосування до них пільг, передбачених ст. ст. 81, 82 КК України. Судами через передчасне направлення колонією відповідних клопотань відмовлено в застосуванні таких пільг 3 засудженим.

З огляду на викладене, обласною прокуратурою начальнику виправної установи внесено вказівку про невідкладне усунення виявлених порушень та притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.



Пресслужба Вінницької обласної прокуратури
кількість переглядів: 1655