Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2021

Прокуратура протидіє адміністративним правопорушенням, пов’язаних із корупцією

Вінницька обласна прокуратура систематично вживає заходи щодо протидії корупції поза межами кримінального провадження. Зокрема органи прокуратури забезпечують свою участь у судах під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Так протягом 2020 року спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено та направлено до суду 551 протокол про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією. Для порівняння, у 2019 році таких протоколів було 341.

За результатами розглядів у судах 458 справ до відповідальності у виді штрафу притягнуто 280 осіб (у 2019 році – 197). Загальна сума накладених штрафів становить 607 тис. грн (у 2019 році – 244 тис. грн).

Серед загальної кількості порушників 188 осіб притягнуто до відповідальності за порушення вимог фінансового контролю (несвоєчасне подання декларації), 91 особу – за неповідомлення про реальний конфлікт інтересів або ухвалення рішень в умовах конфлікту інтересів. Ще одну особу покарали за суміщення посади з іншими видами діяльності.

За правопорушення, пов'язані з корупцією, торік відповідали: два депутати Вінницької обласної Ради, 111 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 93 посадові особи юридичних осіб публічного права, 23 посадові та службові особи органів державної влади, 17 посадових осіб місцевого самоврядування, 12 посадовців державної кримінально-виконавчої служби, 11 поліцейських, троє службових осіб судової гілки влади, троє – державної податкової служби, п’ятеро – інших служб.

На виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» органами прокуратури у 2020 році внесено 90 подань, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 59 осіб.

Особливу увагу прокуратура приділяє усуненню порушень антикорупційного законодавства під час здійснення закупівель за бюджетні кошти. Торік щодо цього питання прокурорами було внесено 43 подання, у підсумку до дисциплінарної відповідальності притягнуто 15 осіб.

Органи прокуратури Вінниччини не обмежують свою роботу лише участю в судовому розгляді адміністративних справ, пов’язаних з корупцією, оскільки важливим є усунення наслідків, які ці порушення спричинили. Так у 2020 році заявлено 5 позовів про визнання незаконними та скасування рішень органів місцевого самоврядування, ухвалених в умовах реального конфлікту інтересів, з яких на сьогодні задоволено 3 та 2 перебувають на розгляді.

Робота органів прокуратури в окресленому напрямі є безкомпромісною і системною.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1557