Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.01.2021

Надання інформації на запити є одним із важливих напрямів діяльності органів прокуратури

Органи прокуратури області забезпечують доступ громадян до публічної інформації в спосіб, що передбачає не лише публікування та розповсюдження інформації про свою діяльність, але й надання громадянам публічної інформації на їх запити. Запитування інформації про результати перевірок, вжиті заходи, прийняті рішення органами прокуратури, спрямовані на захист інтересів  держави та конституційних прав громадян, є своєрідним індикатором, що дозволяє зробити громадськості висновок про прозорість, відкритість  та законність її діяльності.

Вінницькою обласною прокуратурою  узагальнено стан розгляду запитів на інформацію упродовж 2020 року, як це передбачено  ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Загалом до органів прокуратури області упродовж 2020 року надійшло 90 інформаційних запитів. Незважаючи на те, що їх кількість у порівнянні з 2019 роком  збільшилась  лише на 2, зміст запитуваної інформації свідчить про підвищення правової обізнаності й активізацію використання запитувачами можливостей, який надав Закон України «Про доступ до публічної інформації».

Зокрема, запитувачі цікавилися інформацією  з різних питань  щодо діяльності прокуратури: з кадрових - 28, досудового розслідування - 26,  підтримання публічного обвинувачення в суді - 4, організаційно-розпорядчої діяльності - 2 та 24  з інших питань.

Із тих, що надійшли, вирішено 84 інформаційні запити, з них 52 – спеціальним структурним підрозділом  обласної прокуратури  та 32 - місцевими  прокуратурами.

У 2020 році 4 запити надіслані для розгляду іншим розпорядникам, у тому числі 1  підпорядкованим прокурорам та 3 до інших відомств.

Прокуратурами місцевих прокуратур розглянуто 32 запити: Вінницькою - 15, Бершадською, Калинівською та Жмеринською  по 4, Могилів-Подільською - 3,     Немирівською  - 2.

За результатами розгляду 48 інформаційних запитів або 57 % надано інформацію запитувачам: 34 - спеціальним структурним підрозділом  обласної прокуратури, 14 – місцевими прокуратурами.

Роз’яснено вимоги законодавства за результатами розгляду 35 запитів.

Відмовлено у задоволенні  лише 1 запиту, що свідчить про максимальну прозорість діяльності органів прокуратури.

Від громадян надійшло 65 запитів на інформацію, від громадських організацій - 18, від представників засобів масової інформації – 1, інших юридичних осіб - 4.

Запитувачами інформації широко використовуються можливості подачі запитів  засобами електронного зв’язку. Так, упродовж 2020 року електронною поштою надійшло 45 запитів, поштовим зв’язком - 39, на особистому прийомі подано - 4.

Нагадуємо, що на час дії карантину проведення особистого прийому запитувачів  призупинено. Звернутися до обласної прокуратури запитувачі можуть через скриньку (хол адміністративної будівлі) або поштовим відправленням  на адресу: вул. Монастирська, 33, місто Вінниця, на електронну пошту: [email protected] або  зателефонувавши за номером телефону             (0432)  67-22-06.

Засоби телефонного та електронного зв’язку, поштові адреси місцевих прокуратур, на які  запитувачі можуть надсилати запити на інформацію, оприлюднені на офіційному сайті обласної прокуратури та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.


Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень та запитів
обласної прокуратури 
      

кількість переглядів: 1361