Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.12.2020

Поновлення порушених прав громадян та інтересів держави за результатами розгляду звернень

Одним з основних критеріїв оцінки ефективності діяльності на напрямі   вирішення звернень є реальне поновлення порушених прав громадян, яке можна досягти шляхом об’єктивного, всебічного і своєчасного розгляду звернень.

За результатами вирішених по суті органами прокуратури області 3493 звернень, задоволено вимоги заявників у 60 випадках, з  яких  - 44 скарги з питань досудового розслідування,  зокрема щодо  скасування  постанов слідчих органів поліції про закриття кримінальних проваджень, зміни органу досудового розслідування та  групи слідчих процесуальних керівників.    

З метою захисту інтересів держави та на виконання конституційної функції упродовж поточного року органами прокуратури Вінницької області задоволено 5 звернень з питань представництва інтересів держави в суді.

Органами прокуратури Вінницької області вживаються заходи щодо стягнення в дохід бюджету коштів за використання земельних ділянок та майна комунальної форми власності.

Зокрема,  Вінницькою місцевою прокуратурою, за результатами  розгляду звернення  Вінницької міської ради та колективного звернення громадян, пред’явлено 2 позови в земельній сфері, зокрема про стягнення з приватного товариства безпідставно збережених коштів за період використання  земельних ділянок комунальної власності, загальною площею 22 га в сумі 3, 6 млн грн та про дострокове розірвання договору оренди та повернення земельних ділянок.

Бершадською місцевою прокуратурою за результатами розгляду звернення до Бершадського районного суду скеровано 2 позови про скасування рішення сільської ради та визнання недійсними договорів  купівлі-продажу земельних ділянок площею 2 га, вартістю 250 тис. гривень.

Крім того, Вінницькою місцевою прокуратурою, за результатами  розгляду звернення територіального відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств до Господарського суду Вінницької області, подано позовну заяву в інтересах держави про стягнення з суб’єкта господарювання  на користь бюджету заборгованості в сумі 111 тис. грн за договором про надання фінансової підтримки на поворотній основі фермерському господарству.

Слід відмітити появу нового виду звернень - органів пробації щодо порушень органами місцевого самоврядування  порядку виконання рішень судів, в тому числі щодо кримінальних покарань. У поточному році  задоволено 7  звернень  щодо порушення законодавства  при виконанні рішень судів та  інших органів.

Так, Бершадською місцевою прокуратурою за результатами розгляду звернення начальника Бершадського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Вінницькій області Бершадському міському голові   внесена вказівка  з вимогою усунення порушень вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення в діяльності службових осіб міської ради при виконанні постанов суду про накладення адміністративних стягнень у вигляді суспільно корисних робіт. 

З питань нагляду  за додержанням кримінально-виконавчого законодавства задоволено 3 звернення.

Варто зазначити, що  з усіх задоволених звернень -  16 отримано на особистому прийомі, в тому числі 4 - прийняті  особисто керівниками прокуратур.

Захист, у межах прокурорської компетенції прав і свобод громадян, здійснюється на засадах їх рівності перед законом і є одним з основних принципів організації та діяльності прокуратури.

Відділом  організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів Вінницької обласної прокуратури постійно здійснюються організаційні заходи, спрямовані на недопущення порушень щодо порядку та строків розгляду звернень, випадків їх безпідставного відхилення, забезпечення  об’єктивного, всебічного і своєчасного  розгляду та поновлення порушених прав громадян.



Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень та запитів
обласної прокуратури   

кількість переглядів: 1387