Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.12.2020

Прокуратура вимагає усунути порушення у Вінницькій обласній психіатричній лікарні № 2

Вінницькою обласною прокуратурою проведено перевірку щодо додержання вимог законодавства, які визначають режим, порядок, підстави та умови тримання осіб при наданні психіатричної допомоги, до яких судом застосовано примусові заходи медичного характеру чи запобіжний захід у виді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають їх небезпечну поведінку.

Так, Міністерством охорони здоров'я України у 2018 році до переліку спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги, в яких застосовуються усі стаціонарні види примусових заходів медичного характеру, передбачені ст. 94 Кримінального кодексу України, включено один заклад, який знаходиться на території області, а саме комунальне некомерційне підприємство «Вінницька обласна психіатрична лікарня № 2 Вінницької обласної ради».

В той же час, всупереч вимог Закону України «Про психіатричну допомогу», Правил застосування примусових заходів медичного характеру в спеціальному закладі з надання психіатричної допомоги, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 31.08.2017 № 992, у вказаному психіатричному закладі до цього часу не забезпечено належні умови для застосування примусових заходів медичного характеру у виді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним, посиленим та суворим наглядом.

Виявлено численні порушення щодо неналежного облаштування структурних підрозділів (відділень) лікарні у відповідності до вимог чинного законодавства.

З метою усунення цих порушень обласною прокуратурою внесено вказівку директору комунального некомерційного підприємства «Вінницька обласна психіатрична лікарня № 2 Вінницької обласної ради».


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1602