Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.12.2020

На Вінниччині прокуратура виявила численні випадки неналежного виконання вироків судів працівниками поліції

 

Вінницькою обласною прокуратурою проведено перевірку дотримання вимог Кримінального процесуального кодексу України, законів України «Про Національну поліцію» та «Про оперативно-розшукову діяльність» щодо своєчасного виконання працівниками поліції вироків суду про призначення особам покарання у виді позбавлення волі чи арешту, які на момент набрання судовими рішеннями законної сили, не перебували під вартою.

За їх результатами виявлено факти неналежного виконання працівниками поліції 22 вироків суду зазначеної категорії.

Так, працівниками Вінницького районного відділення поліції Вінницького відділу поліції з травня поточного року не встановлено місце знаходження, засудженої особи за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керувала транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння, що заподіяло тяжкі тілесні ушкодження потерпілому) до 5 років позбавлення волі, з метою забезпечення реального виконання нею вироку суду.
Відповідних заходів передбачених Законом України «Про оперативно-розшукову діяльність» не проведено.

Аналогічні порушення щодо неналежного виконання вироків виявлено у Вінницькому, Вишенському, Лівобережному, Київському відділеннях поліції Вінницького відділу поліції, Барському, Шаргородському відділенні поліції та Жмеринському відділі поліції, Хмільницькому відділенні та Калинівському відділі поліції, Тульчинському відділенні поліції та Немирівському відділі поліції.

Зазначена бездіяльність поліцейських при виконанні вироків судів сприяє засудженим на даний час ухилятися від призначених покарань, що залишається без належного реагування керівництва територіальних підрозділів поліції.

У зв'язку з цим обласною прокуратурою начальнику Головного управління Національної поліції у Вінницькій області внесено вказівку, у тому числі з вимогою про проведення службового розслідування з метою встановлення працівників поліції, з вини яких допущено порушення, та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури
кількість переглядів: 1639