Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.12.2020

Невідворотність покарання за особливо тяжкі злочини. Вінницька обласна прокуратура безкомпромісна в протидії організованій злочинності (фото)

За результатами судового розгляду, трьох осіб засуджено до позбавлення волі за вчинення злочинів в складі організованої злочинної групи.

Завдяки послідовній, безкомпромісній позиції Вінницької обласної прокуратури під час підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом збуту зброї, бойових припасів, наркотичних засобів та психотропних речовин, обвинувальним вироком суду визнано винним організатора та двох співвиконавців злочинної схеми, яка полягала в налагодженні потрапляння та реалізації на території України зброї та наркотичних речовин.

У ході розслідування, яке проводилось слідчим підрозділом УСБУ в області під процесуальним керівництвом Вінницької обласної прокуратури, за результатами проведення на території Вінницької та Закарпатської областей ряду оперативних закупок, задокументовано діяльність сталої організованої злочинної групи.

Зокрема, в її учасників, в межах кримінального провадження закуплено 3 автоматичні пістолета Grand Power з глушниками до них, пістолети «VZOR 70» та «VZOR 50», 4 пістолети-кулемети моделі Scorpion, та понад 600 боєприпасів до вказаної вогнепальної зброї.

Крім того, під час документування встановлено, що злочинці налагоджували канали збутунаркотичних засобів та психотропних речовин так званими «оптовими партіями», в результаті, з метою документування та викриття, у останніх було закуплено наркотичний засіб кокаїн в особливо великих розмірах, а також велику кількість психотропних речовин метамфетамін та апрофен.
Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні за ознаками вчинення в складі організованої групи злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 307, ч. 3 ст. 307 КК України слухався по суті Ужгородським міськрайонном судом Закарпатської області, оскільки саме на території вказаної області відбувався останній етап з викриття організованої групи. Тоді, було затримано 5 осіб, фігурантів кримінального провадження, двоє з яких одразу визнали вину та надали викривальні покази стосовно членів організованої групи.

Публічне обвинувачення підтримувалось працівниками Вінницької обласної прокуратури, 3 обвинувачених знаходились та продовжують перебувати під вартою.

Згідно вироку суду, організатора злочину визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 307, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України та засуджено до покарання у виді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією майна (максимальна санкція за вчинений злочин), двох виконавців відповідно, за вчинення вказаних злочинів, засуджено до позбавлення волі строком на 11 років 11 місяців з конфіскацією майна та 11 років 10 місяців з конфіскацією майна.

Таким чином, за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, до кримінальної відповідальності притягнуто 5 осіб, в тому числі 3 які діяли в складі сталої організованої групи. 

Довідково: ч. 3 ст. 28,  ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України – зберігання та збут вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу, вчинені організованою групою, - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років;

ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України – незаконне придбання та зберігання з метою збуту наркотичних засобів, психотропних речовин у великих розмірах, - караються позбавленням волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна;

ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України – незаконне зберігання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин в особливо великих розмірах, вчинені організованою групою, - караються позбавленням волі на строк від дев'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

          


Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 2092