Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.11.2020

На Вінниччині вперше застосовано програму відновного правосуддя стосовно неповнолітнього

За процесуального керівництва прокурорів Калинівської місцевої прокуратури Вінницької області у липні цього року до Хмільницького міськрайонного суду передано обвинувальний акт стосовно трьох осіб, двоє з яких неповнолітні.

Слідством установлено, що у квітні 2020 року на території парку ім. Т.Г. Шевченка у м. Хмільник Вінницької області хлопці вчинили хуліганські дії  ̶  знищили та пошкодили майно, чим завдали комунальному підприємству, на балансі якого перебували об’єкти та елементи благоустрою, а також територіальній громаді міста матеріальну шкоду.

Під час досудового розслідування до одного неповнолітнього правопорушника вперше в області застосовано Програму відновлення для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні злочину.

На виконання цієї Програми ювенальним прокурором поінформовано неповнолітнього, його законного представника та потерпілого про можливість реалізації Програми, роз’яснено переваги участі у ній.

Внаслідок застосування процедури медіації між неповнолітнім, його законним представником та посередником у процедурі медіації – адвокатом, укладено угоду про примирення, згідно якої неповнолітній відшкодував завдану матеріальну шкоду, вибачився перед потерпілою стороною, добровільно, на волонтерських засадах відпрацював у комунальному підприємстві.

Процедура медіації позитивно вплинула на неповнолітнього й засвідчила те, що він визнав свою протиправну поведінку, втратив суспільну небезпечність.

Відтак, Хмільницьким міськрайонним судом підліток звільнений від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження за обвинуваченням його у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 КК України, закрито.

Нагадаємо, що в Україні активно впроваджується програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які є вперше підозрюваними у вчиненні кримінальних проступків та нетяжких злочинів.

Діти, які вперше схибили, мають примиритися з потерпілим, а соцслужби та психологи — відкоригувати їх поведінку. Тоді судом приймається позитивне рішення щодо звільнення дитини від кримінальної відповідальності.

Відновна система правосуддя щодо дітей сприятиме примиренню конфліктуючих сторін, припиненню самого конфлікту шляхом взаємного вибачення, каяття у вчиненому, усуненню завданої потерпілому моральної, матеріальної та фізичної шкоди, а також прийняттю неповнолітнім правопорушником відповідальності за скоєне.

Пресслужба Вінницької обласної прокуратури

кількість переглядів: 1821