Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.07.2020

Усі інформаційні запити, які надійшли до прокуратури Вінницької області, розглянуто

Право на інформацію є однією з умов існування демократичного суспільства, яке забезпечує прозорість діяльності органів державної влади. Доступ громадян до інформації про діяльність органів влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів має  особливо важливу роль.

На виконання вимог ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» прокуратурою Вінницької області узагальнено стан розгляду запитів на інформацію упродовж 6 місяців 2020 року.

Установлено, що до органів прокуратури області, з початку року, надійшов 51 інформаційний запит, в т. ч. до апарату прокуратури області – 32.

Загальний огляд розглянутих запитів свідчить про підвищення правової обізнаності й активізацію використання громадянами можливостей, який надав Закон. Збільшення кількості запитів на отримання публічної інформації вказує на постійний інтерес суспільства до діяльності органів прокуратури. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість запитів зросла на  4 %.

Із тих, що надійшли, вирішено по суті 50 інформаційних запитів, з них 32 - апаратом та 18 - місцевими  прокуратурами. У поточному році 1 запит надіслано для розгляду іншому розпоряднику.

Прокуратурами місцевого рівня розглянуто 18 запитів: Вінницькою – 6, Могилів-Подільською та Калинівською – по 3, Жмеринською, Бершадською та Немирівською – по 2.

За результатами розгляду задоволено 34 інформаційних запитів та надано запитувану інформацію, роз’яснено вимоги законодавства за результатами розгляду 16 запитів.

Випадків відмови у задоволенні запитів упродовж звітного періоду не було, що свідчить про максимальну прозорість діяльності органів прокуратури.

Активно запитувалася інформація з кадрових питань – 24, з питань досудового розслідування – 10, 3 – з питань підтримання державного обвинувачення в суді, 2 – з питань організаційно-розпорядчої діяльності, 11 -  з інших питань.

У розрізі суб’єктів запитів на інформацію до органів прокуратури області надійшло від громадян – 38, від громадських організацій – 12, та 1 від юридичної особи.

Щодо способів надходження, то, упродовж 2020 року, електронною поштою надійшло 23 запити, поштовим зв’язком – 24, на особистому прийомі подано - 4.

Значна кількість запитів по суті не відносяться до сфери дії Закону України «Про доступ до публічної інформації», проте потребує розгляду відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Продовжують надходити запити щодо результату розгляду скарг, надання інформації по кримінальним провадженням тощо. Такі «звернення-запити» розглядаються відповідно до Закону України «Про звернення громадян» з одночасним роз’ясненням положень Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Нагадуємо, що, в умовах карантинних обмежень, звернутися до прокуратури області запитувачі можуть через скриньку за адресою: вул. Монастирська, 33, місто Вінниця (хол адміністративної будівлі) та поштою за цією ж адресою, на електронну пошту: [email protected] або  зателефонувавши за номером телефону (0432)- 67-22-06.

Засоби телефонного та електронного зв’язку, поштові адреси місцевих прокуратур Вінницької області, на які  запитувачі можуть надсилати запити на інформацію, оприлюднені на офіційному сайті прокуратури області та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Органи прокуратури області і надалі забезпечуватимуть доступ до публічної інформації у визначених законодавством межах.


Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень і запитів прокуратури області

кількість переглядів: 1638