Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.06.2020

А якщо спадкоємців немає? (публікація в газеті "Вінниччина" від 09.06.2020)

Про те, яка спадщина визнається відумерлою, про алгоритм такого визнання та про конкретні приклади, що трапляються у громадах Вінниччини, розмовляємо із заступником прокурора Вінницької області Олексієм Кравчуком. Насамперед, запитую, як дати коректне визначення і як не плутати відумерлу спадщину з майном, яке не використовується чи неналежно використовується.

Згідно цивільного права майно померлого, яке не переходить до його спадкоємців, є відумерлою спадщиною, – пояснює Олексій Леонідович. – Відумерла спадщина може утворитися, якщо до дня смерті спадкодавця не виявиться спадкоємців ні згідно із законом, ні по заповіту, а також якщо жоден із спадкоємців не прийняв спадку або всі спадкоємці позбавлені спадку заповітом. Якщо за відсутності спадкоємців згідно із законом заповідано не все майно, то відумерлою спадщиною признається незаповідана частина майна.

– Яке саме майно найчастіше набуває статусу відумерлої спадщини на Вінниччині?

Найчастіше визнаються відумерлою спадщиною земельні ділянки (паї) та житлові будинки, у зв’язку із смертю осіб, у яких відсутні спадкоємці.

– А яка роль прокуратури у визнанні спадщини відумерлою?

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» підставами звернення прокурора до суду в інтересах держави є порушення або загроза порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження.

Так, відповідно до ст. 1277 Цивільного кодексу України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Враховуючи це, у разі неподання органами місцевого самоврядування до суду заяв про визнання спадщини відумерлою, такі заяви подаються прокуратурою.

Хто найчастіше здійснює порушення в таких випадках? Чи зафіксовані в області порушення щодо такої спадщини? Чи можна навести приклади?

– У разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Тому заяви про визнання майна та земельних ділянок відумерлою спадщиною подаються у випадку бездіяльності органів місцевого самоврядування.

Для прикладу. Встановлено, що на території однієї із сільських рад Немирівського району проживала особа 1928 року народження. Відповідно до актового запису про смерть особа померла 11 квітня 2006 р. Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого 11.05.2004, на момент смерті особі на праві приватної власності належала земельна ділянка на території сільської ради площею 3 га. Разом з тим, понад 12 років сільська рада жодних заходів не вжила. У зв’язку із цим у поточному році Немирівською місцевою прокуратурою подано до суду заяву про визнання вказаної земельної ділянки відумерлою спадщиною.

Якою є річна статистика участі прокуратури області у захисті інтересів держави щодо відумерлої спадщини?

Упродовж 2019-2020 років органами прокуратури області на захист інтересів держави в особі органів місцевого самоврядування подано до суду 54 заяви про визнання земельних ділянок (паїв) відумерлою спадщиною загальною площею 93 га та вартістю 5,1 млн грн. За наслідками їх розгляду судом 41 заяву розглянуто та задоволено. За постановленими рішеннями суддів передано у комунальну власність 28 земельних ділянок (паїв) площею 70 га.

Читаємо на сайті прокуратури: «Жмеринською місцевою прокуратурою до районного суду скеровано заяву в інтересах однієї із сільських рад Тиврівського району про визнання земельної ділянки площею 4,2 га та вартістю 500 тис. гривень відумерлою спадщиною». Йдеться про сільськогосподарські землі (паї)?

– Так.

Також у Немирівському районі – понад 14 га визнано відумерлою спадщиною. Певно, це кілька паїв? Спадкоємців не було чи вони відмовилися від спадщини?

– Немирівською місцевою прокуратурою встановлено, що двома сільськими радами після смерті 5 осіб не подано заяви про визнання спадщини відумерлою. В інтересах сільських рад подано до суду 5 заяв про визнання земельних ділянок (паїв) загальною площею 14 га вартістю 1,8 млн грн відумерлою спадщиною. Вказані заяви у березні Немирівським районним судом задоволено. На цей час рішення суду перебувають на виконанні.

А як щодо цієї справи: «Працівники Бершадської місцевої прокуратури Вінницької області направили до суду обвинувачення щодо жителя Теплицького району. Чоловік підробив заповіт та довідку сільської ради про те, що він нібито мешкав разом з особою, яка померла ще 20 років тому, і подав їх державному реєстратору та нотаріусу. В результаті незаконно отримав свідоцтво про смерть особи та свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 4,4 га та вартістю в 115 тис. грн»? Ця спадщина не мала бути визнана відумерлою?

– У провадженні Теплицького ВП Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області перебувало кримінальне провадження за фактом підробки документів однією з осіб Теплицького району, за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358 КК України та ч. 2 ст. 190 КК України. За наслідками досудового розслідування Бершадською місцевою прокуратурою у квітні до суду скеровано обвинувальний акт відносно жителя Теплицького району, який використав підроблений документ та заволодів земельною ділянкою, яка за заповітом мала перейти у власність спадкоємцю померлої. На даний час спадкоємцем подано до Теплицького районного суду позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно.

– То які дії і в які строки мають вчиняти органи самоврядування, щоб визнати таке майно відумерлою спадщиною? Які поради можете дати керівникам сільрад чи ОТГ? Вони не просто мають право, а зобов’язані подавати заяви про визнання спадщини відумерлою? А якщо не подають?

Відповідно до вимог ст. 1277 Цивільного кодексу України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно – за його місцезнаходженням, зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини, а нерухоме майно – за його місцезнаходженням. Керівникам сільських рад чи ОТГ необхідно вивчати стан використання земельних ділянок (паїв) та майна померлих осіб, у разі наявності підстав звертатись до суду з заявами про визнання їх відумерлою спадщиною.

Чи можуть чинити якісь дії сусіди, користувачі сусідніх ділянок, якщо бачать, що людина померла, а її майно тривалий час не використовується і занедбується?

– Заява про визнання спадщини відумерлою може також бути подана кредитором спадкодавця, а якщо до складу спадщини входять земельні ділянки сільськогосподарського призначення – власниками або користувачами суміжних земельних ділянок. У такому разі суд залучає до розгляду справи органи місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини та/або за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Особи, які мають право або зобов’язані подавати заяву про визнання спадщини відумерлою, мають право на одержання інформації зі Спадкового реєстру про заведену спадкову справу та видане свідоцтво про право на спадщину.

Які дасте поради спадкоємцям? Якщо прямий спадкоємець не прийняв спадщину протягом року, він втрачає на неї право? Чи є випадки оскарження визнання спадщини відумерлою з боку спадкоємців?

– Відповідно до ст. 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Згідно ст. 1272 ЦК, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах – уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Також, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Випадки оскарження судових рішень, постановлених у справах за заявами органів прокуратури області в інтересах органів місцевого самоврядування про визнання земельних ділянок (паїв) відумерлою спадщиною, трапляються. У поточному році оскаржено 2 таких рішення – 2012 та 2014 років.

Юрій СЕГЕДА

Посилання на оригінал статті на сайті газети "Вінниччина"

кількість переглядів: 5050