Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.06.2020

Затримані мають право на належне медичне забезпечення

Органами прокуратури Вінницької області постійно контролюється стан медичного забезпечення засуджених в установах виконання покарань. Проте, порушення конституційних прав в’язнів продовжують мати місце.


Установлено непоодинокі факти неналежного ведення медичної документації хворих засуджених, порушується порядок проведення профілактичних медичних оглядів засуджених та амбулаторного прийому хворих, не забезпечено проведення необхідних медичних досліджень, з метою встановлення  вірного діагнозу хворого, відсутні необхідні медичні препарати, Потребує покращення матеріально-технічна база медичних частин та лікарні, а також умови перебування в’язнів у таких закладах тощо. Наявне медичне обладнання у виправних колоніях, у переважній більшості, застаріле.

Штат медичних частин є неукомплектованим медичними фахівцями через, що засудженні у деяких установах не можуть отримати кваліфіковану медичну допомогу. Як приклад, в одній з установ відсутній лікар-стоматолог.

Деякі з медичних частин установ виконання покарань не пройшли державної акредитації, а окремі працюють й в загалі без державної ліценції на проведення господарської діяльності з медичної практики.

В окремих установах  порушуються права в’язнів на належні умови тримання. Зокрема, санвузли потребують капітального ремонту із заміною обладнання, оскільки перебувають в антисанітарному та зношеному стані. Незважаючи на холодні погодні умови, з кранів умивальників подається лише холодна вода, що створює передумови для простудних та інфекційних захворювань, у кімнатах для вмивання холодно та сиро.

Також неналежно здійснюється облік отриманих від родичів засуджених лікарських засобів та виробів медичного призначення. Допускаються непоодинокі порушення правил зберігання лікарських засобів.

Крім того, у ході перевірок, установлено неналежне облаштування в окремих медичних частинах психіатричних та інфекційних ізоляторів для тримання засуджених на активну форму туберкульозу.

За результатами перевірок, начальнику філії  Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної   кримінально-виконавчої служби   України» у Вінницькій області внесено документи прокурорського реагування з вимогою негайного усунення порушень прав засуджених на охорону здоров’я.

Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1598