Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2020

З турботою про дітей

Традиційно 1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей.

Це не лише свято для дітей, а й день, який привертає увагу всього суспільства до проблем забезпечення благополуччя дітей.

І вже традиційно, в цей день, представники прокуратури Вінницької області  відвідали дітей та подарували їм таку необхідну турботу і увагу. До привітань долучилися всі  працівники відомства – за власні кошти придбали необхідне для розвитку дітей та смаколики.

Цього року завітали до Вінницького та Тульчинського спеціалізованих будинків дитини з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки. Діти отримали настільні, розвиваючі ігри, дерев’яні іграшки для розвитку моторики, розмальовки, різнокольорові олівці та інші забави.

         

            

                

            

 


Додержання прав неповнолітніх у кримінальному провадженні, їх захист при виконанні судових рішень, здійсненні представництва інтересів держави – пріоритет у діяльності прокурорів Вінниччини.

Зокрема, вже у цьому році ювенальними прокурорами місцевих та обласної прокуратур забезпечено процесуальне керівництво у 136 кримінальних правопорушеннях, скоєних неповнолітніми, у яких скасовано незаконну постанову, надано 38 вказівок, спрямованих на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування.

За результатами досудового розслідування ювенальними прокурорами направлено до суду 76 обвинувальних актів, за їх скаргами скасовано або змінено 5 незаконних вироків та ухвал суду щодо неповнолітніх.

Забезпечено повноту реалізації наданих законом додаткових гарантій та процесуальних прав дітей та до суду стосовно неповнолітніх направлено 4 угоди про примирення, 2 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, обґрунтовано закрито 2 кримінальні провадження.

З метою мінімізації негативного впливу кримінального процесу на неповнолітніх та на виконання спільного наказу Офісу Генерального прокурора та Міністерства юстиції в області розпочато реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Також ювенальними прокурорами області здійснено процесуальне керівництво у майже 600 кримінальних проваджень, у яких діти потерпіли від злочинних посягань.

З метою захисту прав неповнолітніх у ізоляторах тимчасового тримання, слідчих ізоляторах прокурори внесли 16 документів реагування, за результатами розгляду яких поновлено права засуджених та ув’язнених на належні умови тримання, освіту, охорону здоров’я.

Реагуючи на порушення у сфері охорони дитинства поза межами кримінального провадження, прокурорами пред’явлено 12 позовів про утворення в об'єднаних територіальних громадах служб у справах дітей.

За втручання прокурорів органами місцевого самоврядування вживаються заходи з оформлення правовстановлюючих документів на землю 4-х закладів освіти.

Ініційовано скасування незаконного рішення щодо встановлення плати за харчування в закладі освіти для дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей. Також, органами прокуратури пред'явлено 4 позовних заяви до органів місцевого самоврядування з вимогами вжити заходів до усунення порушень протипожежних вимог, виявлених у закладах освіти.

За фактами розкрадання, привласнення бюджетних коштів, виділених на утримання дитячих садків, шкіл, незаконного використання або відчуження майна цих установ, порушення прав дітей пред’явлено 11 позовів на суму 1 млн 387 тис. грн, розпочато 8 кримінальних проваджень.

Аби діти виросли здоровими, щасливими, розумними, кожен дорослий повинен усвідомлювати, що одне з головних завдань людини - створити усі можливі умови для того, щоб діти були захищеними, росли у любові та турботі, щоб вони мали усі можливості для всебічного розвитку та виховання.

Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1844