Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.05.2020

Прокуратура Вінницької області підписала Меморандум з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області щодо взаємодії в реалізації Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочинів (фото)

20 травня 2020 відбулося підписання Меморандуму про взаємодію між прокуратурою Вінницької області та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області щодо забезпечення реалізації програми відновного правосуддя для неповнолітніх, які є вперше підозрюваними у вчиненні злочинів невеликої або середньої тяжкості.

Дотепер проєкт був пілотним і за сприяння фонду ООН ЮНІСЕФ діяв у шести областях України: Донецькій, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській та Харківській.

Спільним наказом Генерального прокурора та Міністра юстиції його запроваджено на всій території України.

У рамках проєкту ювенальний прокурор зможе запропонувати неповнолітньому, який вперше обвинувачується у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, пройти процедуру відновлення. Тобто – примиритися з потерпілим за участі адвоката системи безоплатної правової допомоги, який виступатиме у ролі посередника. Процедура передбачає визнання неповнолітнім факту вчинення злочину, відшкодування збитків потерпілому, і зобов’язання обвинуваченого пройти певну процедуру відновлення.

Програма спрямована на усунення причин, що можуть спонукати підлітків до вчинення протиправних дій, а також створення умов для усвідомлення правопорушниками відповідальності за свої вчинки, наслідків скоєного, відновлення стосунків з однолітками.

«Дитина, яка в силу певних життєвих обставин переступила через закон, має отримати шанс повернутися до нормального життя. Саме налагоджена взаємодія та координація всіх фахівців, залучених до реалізації цього проєкту, повинна сприяти аби дитина не стала в подальшому частиною кримінального світу. Наразі, на території області неповнолітніми вперше скоєно 67 злочинів невеликої та середньої тяжкості, які можуть бути залученні до цієї програми», - зауважив прокурор Вінницької області Костянтин Мерімерін.

Прокурор області відзначив, що це не тільки дозволить максимально ранньо вивести неповнолітнього з кримінального процесу, але й знизити рівень злочинності, створити безпечне середовище для дітей, зокрема, допоможе боротися з такими загрозами як булінг, суїциди, домашнє насильство, сприятиме ефективній ресоціалізації підлітків та запобіганню скоєння ними повторних злочинів.

Виконувач обов’язків директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Сергій Фролов висловив готовність до співпраці. Заявив, що спільна діяльність щодо запровадження програми відновлення для неповнолітніх має стати початком плідної роботи. Дітям, які оступилися та вчинили правопорушення, необхідно допомогти повернутися у суспільство. Це і є головним завданням відновного правосуддя.

Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 3471