Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.12.2019

Прокуратура Вінниччини, в апеляційному порядку, оскаржила судові рішення в земельній сфері

Прокуратурою Вінницької області активно реалізується така форма представництва, як ініціювання перегляду судових рішень, виявлених під час моніторингу Єдиного державного реєстру судових рішень.

Зазначене надає можливість своєчасно викривати та відстежувати відомості про наявність на розгляді у судах справ чи винесених судових рішень, що порушують інтереси держави та потребують втручання прокурора.

Загалом, упродовж 2019 року, прокуратурою Вінницької області внесено 34 апеляційні скарги на незаконні судові рішення, у тому числі, 11 в порядку моніторингу, з яких наразі 9 задоволено.

Зокрема, прокуратурою виявлено непоодинокі випадки визнання в судовому порядку права власності на земельні частки (паї) в умовних кадастрових гектарах та їх виділення із земель запасу та резерву (поза межами населених пунктів) на користь фізичних осіб.

Так, упродовж грудня цього року, до Вінницького апеляційного суду скеровано 2 апеляційні скарги на незаконні рішення Бершадського та Калинівського районних судів за позовами фізичних осіб до сільських рад області про визнання за позивачами  права на земельні частки (паї) загальною    площею 4,2 га та вартістю півмільйона гривень.

Водночас, судами першої інстанції, усупереч сталій практиці Верховного Суду,  не враховано, що розпорядником земель державної форми власності сільськогосподарського призначення на території Вінницької області є Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, а не сільські ради.

На даний час, вказані апеляційні скарги перебувають на розгляді в суді.


Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1987