Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2019

Органи прокуратури Вінниччини на захисті інтересів держави (інфографіка)

 

Упродовж січня-листопада поточного року, реалізовуючи конституційну функцію з представництва інтересів держави в суді, прокуратурі Вінницької області вдалось досягнути позитивних результатів.

 


Так, за позовами органів прокуратури області, судами відкрито провадження у справах на суму 656 млн гривень.
На даний час у провадженні судів перебуває 63 справи на 134 млн гривень та задоволено 160 позовів на 678 млн гривень, з урахуванням минулорічних позовних заяв.


Зокрема, Господарським судом м. Києва, наприкінці жовтня цього року, задоволено позов органів прокуратури в інтересах держави в особі Ситковецької селищної ради Немирівського району Вінницької області до приватного акціонерного товариства про розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки промисловості площею 82,5 га та вартістю 80 млн гривень.


Крім цього, минулого тижня, Господарським судом Вінницької області задоволено позов в інтересах держави в особі Вінницької обласної державної адміністрації до суб’єкта господарювання про розірвання договорів оренди земель та повернення трьох земельних ділянок промисловості загальною площею 13 га та вартістю 72 млн гривень, які знаходяться в Жмеринському районі.      


Також, Господарським судом Вінницької області, цього року, задоволено позовну заяву прокуратури про повернення Вінницькій обласній Раді в особі Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» самовільно зайнятої земельної ділянки лісогосподарського призначення на території Глуховецької селищної ради Козятинського району площею 211 га та вартістю 295 млн гривень.


Прикладом принципової позиції та активної роботи прокуратури, з метою захисту інтересів держави, є реальне виконання судових рішень.
Сума реального виконання судових рішень складає 653 млн гривень, що становить 75 % від суми рішень, що підлягають виконанню – 871 млн гривень. Також, повернуто 552 га земель.

 


Прикладами позитивної діяльності органів прокуратури Вінниччини щодо реального виконання судових рішень є повернення державі, упродовж поточного року, земельної ділянки промисловості (піщаний кар’єр) на території Ладижинської міської ради площею 48 га та вартістю 90 млн гривень та ще однієї земельної ділянки промисловості на території смт Браїлів Жмеринського району площею 28 га та вартістю 151 млн гривень.


Також, забезпечено реальне виконання рішення Господарського суду Вінницької області, яким зобов’язано одне з приватних акціонерних товариств повернути Вінницькій обласній державній адміністрації в особі Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» земельної ділянки лісогосподарського призначення на території Жорницької сільської ради Іллінецького району площею 239 га та вартістю 300 млн гривень.


Крім цього, органами прокуратури Вінницької області, під час опрацювання державних закупівель, з початку року попереджено незаконні виплати з бюджету у сумі  7 млн гривень, задоволено 106 скарг прокурорів, поданих у порядку відомчого контролю, на рішення, дії чи бездіяльність посадових осіб органів державної виконавчої служби, та розпочато 37 кримінальних проваджень. 


Упродовж 11 місяців 2019 року прокуратурою Вінниччини внесено 46 апеляційних та касаційних скарг на судові рішення, з яких 20 задоволено, у тому числі, в ході моніторингу незаконних судових рішень, що порушують інтереси держави, 8 апеляційних скарг на рішення судів, які розглянуті та задоволені.


Зокрема, постановою Вінницького апеляційного суду задоволено апеляційну скаргу прокуратури області в інтересах держави в особі Ковалівської об’єднаної територіальної громади та скасовано рішення Немирівського районного суду Вінницької області у справі за позовом особи до Ковалівської сільської ради Немирівського району про визнання, у порядку спадкування за заповітом, права постійного користування земельною ділянкою для ведення фермерського господарства площею 34 га та вартістю понад 4 млн гривень.


Наполеглива робота прокурорів Вінниччини щодо забезпечення захисту державних інтересів на окресленому напрямі діяльності є системною і постійною.

кількість переглядів: 1749