Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.11.2019

Прокуратура Вінниччини виявила численні порушення прав затриманих громадян

Органами прокуратури Вінницької області систематично проводяться перевірки та інформується громадськість про наявні недоліки в діяльності органів поліції під час адміністративного затримання та доставлення громадян, виконанні постанов суду про адміністративний арешт та умов тримання людей в спеціальних приміщеннях.

Зокрема, лише у поточному році, прокурорами внесено 43 вказівки до органів поліції, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 36 службових осіб. На вимогу прокурорів звільнено 2 незаконно утримуваних осіб з місцях їх тимчасового тримання та приведено у відповідність до вимог законодавства 4 постанови про накладення адміністративних стягнень.

Під час останніх перевірок також виявлено ряд порушень в діяльності органів поліції.

Так, у порушення вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення,  24.08.2019,  понад 3 години, у Бершадському відділі поліції утримувався затриманий в адміністративному порядку громадянин.

Працівниками Лівобережного відділенні поліції о 10 годині  16 травня затримано громадянина, якого звільнено лише через 4 години.

Випадки порушення порядку проведення працівниками поліції особистого огляду правопорушників, огляду та вилучення їх речей та документів, а саме: за участю понятих різної статті, або без участі таких, не зазначення їх місця проживання, виявлено в діяльності органів поліції Могилів-Подільського, Піщанського, Тульчинського, Чечельницького районів.

Перевіркою виявлено випадок незаконного застосування судом стягнення у виді адміністративного арешту та безпідставного поміщення 27 вересня до ізолятора тимчасового тримання органів поліції  м. Вінниці жінки, що має на утриманні дітей віком до 12 років, оскільки дане стягнення не може бути до неї застосовано, згідно вимог  ст. 32 КУпАП. За вказівкою Вінницької місцевої прокуратури громадянку звільнено з ізолятора тимчасового тримання, а на незаконне судове рішення внесено апеляційну скаргу, яка задоволена Вінницьким апеляційним судом. 

Мають місце факти тривалого невиконання судових рішень про застосування адміністративного арешту, не вжиття поліцейськими заходів щодо встановлення місця знаходження правопорушників, відносно яких застосовано таке стягнення, не  ініціювання перед судом питання про відстрочку виконання та, в окремих випадках, припинення виконання даної категорії судових рішень.

Так, більше 4 місяців не виконувалася постанова Вінницького міського суду від 15.04.2019 про застосування 15 діб адміністративного арешту відносно громадянина, яка виконана лише на письмову вимогу місцевої прокуратури у вересні поточного року.

Аналогічно органами поліції Барського та Гайсинського районів не забезпечено виконання по 6 постанов суду про застосування  адміністративного арешту, Липовецьким  – 2 постанови за 2018 рік, Томашпільським – 3 постанови за 2018 рік та 2 за 2019 рік. Випадки безпідставного невиконання постанов суду виявлено  в інших районах області.

Окрім того, виявлено випадки  неналежного складання протоколів про адміністративне затримання, виправлення їх тексту, відсутність підписів посадових осіб, які їх склали та правопорушників, а також відомості про дату та час звільнення осіб з органів поліції та інше виявлено місцевими прокуратурами в діяльності Бершадського, Вінницького, Гайсинського, Калинівського відділів поліції, Вишенського, Ладижинського, Київського, Крижопільського,  Мурованокуриловецького, Піщанського, Тульчинського та Чернівецького відділень поліції.

У порушення вимог ст. 261 КУпАП, працівники Гайсинського, Калинівського, Немирівського відділів поліції, Ладижинського, Крижопільського та інших відділень поліції не забезпечили повідомлення родичів та інших уповноважених осіб про місце перебування окремих затриманих громадян.

Незважаючи на постійне реагування прокурорів щодо необхідності створення належних умов для тримання громадян в спеціальних приміщеннях для тримання затриманих осіб, місцевими прокурорами знову виявлено порушення Інструкції з організації діяльності чергової служби органів (підрозділів) Національної поліції України. Умови для тримання затриманих громадян в окремих кімнатах для затриманих територіальних органів поліції є неналежними, у них відсутнє водопостачання, природне освітлення, несправний відеонагляд, зношена та не придатна для використання постільна білизна. Деякі медичні аптечки у чергових частинах містять простроченні лікарські засоби та інше. Такі недоліки виявлено в діяльності  Вишенського, Київського, Тиврівського, Теплицького та інших відділеннях поліції області. 

За результатами проведених перевірок та на усунення виявлених порушень законодавства органами  прокуратури Вінницької області  внесено 15 вказівок до органів поліції за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 8 винних службових осіб. Подано 1 апеляційну скаргу до Вінницького апеляційного суду та звільнено з-під варти 1 громадянина. 


Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1733