Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.11.2019

Якнайкращий захист прав дітей у кримінальному провадженні - пріоритетний напрям діяльності прокурорів Вінницької області

Сьогодні, 20 листопада, відзначають Всесвітній день дитини. Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини.

В Україні захист прав дітей здійснюється спеціально уповноваженими органами та організаціями, на які покладено відповідні функції. Їх діяльність спрямована на забезпечення благополуччя, дотримання прав і свобод дітей у різних сферах життєдіяльності.

Додержання прав неповнолітніх у кримінальному провадженні, які конфліктують із законом, а також тих, які є потерпілими від злочинів, забезпечують ювенальні прокурора.

З початку цього року ювенальними прокурорами здійснено процесуальне керівництво у майже 200 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх, у яких скасовано 10 незаконних постанов, надано близько 100 вказівок, спрямованих на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування.

За результатами досудового розслідування ювенальними прокурорами направлено до суду 151 обвинувальний акт, за їх скаргами скасовано або змінено 46 незаконних вироків та ухвал суду щодо неповнолітніх.

З метою мінімізації негативного впливу кримінального процесу на неповнолітніх направлено до суду 24 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності або про застосування примусових заходів виховного характеру, 3 обвинувальних акти з угодами про примирення та про визнання винуватості, обґрунтовано закрито 6 кримінальних проваджень.

З метою захисту прав неповнолітніх у слідчому ізоляторі, інших спеціальних установах прокурори внесли 42 документи реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 16 службових осіб органів Національної поліції, Державної кримінально-виконавчої служби України, пробації. Поновлено права близько 15 засуджених та ув’язнених на належні умови тримання, освіту, охорону здоров’я, соціальних захист.

Для забезпечення повноти реалізації наданих законом додаткових гарантій та процесуальних прав дітей, які потерпіли від злочинів, функції прокурорів у більшості таких кримінальних проваджень здійснюються ювенальними прокурорами.

Наразі забезпечено процесуальне керівництво у понад 100 кримінальних провадженнях, у яких діти потерпіли від злочинів.

Робота прокурорів щодо захисту прав і свобод дітей у кримінальному провадженні триває.

Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1953