Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.11.2019

Захист дітей від сексуального насильства - прямий обов’язок ювенального прокурора Вінниччини

18 листопада відзначається Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. Україна відзначає цей день разом з іншими європейськими країнами.

Безумовно, злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи становлять собою велику суспільну небезпеку, характеризуються виключною аморальністю та цинічністю дій винних. Вони, у більшості випадків, пов’язані з посяганням на статеву свободу особи або її статеву недоторканість, такі злочини грубо принижують гідність потерпілої від злочину особи, заподіюють їй глибоку психічну травму, можуть завдати серйозної шкоди її здоров’ю. Ці злочини є надзвичайно небезпечними, а особливо, якщо жертвою їх є дитина.

Дитина, її статева свобода та недоторканість є особливим суб’єктом захисту від злочинних посягань. Останніми роками в державі прийнято низку законів, що посилюють відповідальність за вчинення злочинів сексуального характеру щодо малолітніх та неповнолітніх дітей, криміналізовано окремі види поведінки сексуальних кривдників.

На сьогодні, злочином є не лише зґвалтування, а й сексуальне насильство, примушування до вступу у статевий зв’язок, розбещення малолітніх чи неповнолітніх осіб. Кримінально караними є сексуальні стосунки з дитиною, яка не досягала 16 років, не залежно від її волі.

В органах прокуратури, відповідно до вимог відомчих нормативних актів, захист дітей-жертв сексуального насильства, здійснюють спеціально визначені ювенальні прокурори.

Прокурорами Вінницької області у цьому році здійснювалося процесуальне керівництво у ряді кримінальних проваджень цієї категорії.
До суду вже скеровано 9 обвинувальних актів щодо сексуальних кривдників, одного з яких уже засуджено.

Так, вироком Вінницького міського суду від 17.07.2019 визнано винним гр. В. за вчинення розбещення неповнолітньої Щ. Установлено, що обвинувачений В., заздалегідь пересвідчившись, що його знайомі тимчасово відсутні за місцем проживання, прийшов до неповнолітньої Щ. та,  перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, погрожуючи фізичною розправою рідним неповнолітньої, вчинив відносно неї розпусні дії.

Нажаль, збільшення випадків сексуального насильства над дітьми – це світова тенденція. Дітей дедалі частіше втягують у порно- та секс-індустрію. Поширення інтернету робить дітей легкою здобиччю педофілів. Як показує практика, ризик стати жертвою сексуального кривдника не пов'язаний з соціальним статусом та рівнем статку родини. Загроза сексуального насильства однакова для всіх дітей.

Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1854