Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.10.2019

Вінницька місцева прокуратура проводить послідовну роботу щодо забезпечення законності у сфері земельних відносин

У ході вивчення стану додержання вимог земельного законодавства на території міста Вінниці встановлено порушення у сфері земельних відносин.

Так, товариство, набувши право власності на об’єкти нерухомості, що розташовані на земельній ділянці комунальної форми власності, не оформило належним чином та не зареєструвало речові права на земельну ділянку, у зв’язку з чим не вносило орендну плату за користування нею, мотивуючи зазначене відсутністю укладеного договору.

Однак, відповідно з ч. 3 ст. 7 Закону України «Про оренду землі» до особи, якій перейшло право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на цю земельну ділянку.

Договором, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, припиняється договір оренди земельної ділянки в частині оренди попереднім орендарем земельної ділянки, на якій розташований такий житловий будинок, будівля або споруда.

А тому, з моменту набуття права власності на нерухоме майно, особа, яка стала новим власником такого майна, одночасно набуває права оренди земельної ділянки, на якій розташоване це майно у зв'язку з припиненням права власності на нього та, відповідно, припиненням права користування попереднього власника земельною ділянкою, на якій це майно розміщене.

З урахуванням викладеного, на захист інтересів держави Вінницька місцева прокуратура звернулася до суду з позовом про стягнення з товариства заборгованості з орендної плати, що становить понад півмільйона гривень.


Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1789