Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.10.2019

Поновлення порушених прав громадян та інтересів держави за результатами розгляду звернень, що надійшли до прокуратури Вінницької області

Одним з основних критеріїв оцінки ефективності діяльності на напрямі   вирішення звернень є реальне поновлення порушених прав громадян, яке можна досягти шляхом об’єктивного, всебічного і своєчасного розгляду звернень.

За результатами вирішених  органами прокуратури Вінницької області 2408  звернень, задоволено вимоги заявників у 42 випадках.

Так,  за результатами  розгляду  28  скарг з питань досудового розслідування, вимоги заявників задоволено, а саме: скасовано 17 постанов слідчих органів поліції  про закриття кримінальних проваджень,  у 4 випадках змінено орган досудового розслідування та  групи слідчих процесуальних керівників.   

З метою захисту інтересів держави та на виконання конституційної функції, упродовж поточного року, прокуратурою Вінниччини  задоволено 10 звернень з питань представництва інтересів держави в суді.

Органами прокуратури області вживаються заходи щодо стягнення в дохід бюджету коштів за використання земельних ділянок та майна комунальної форми власності. Зокрема,  за результатами  розгляду звернень,  пред’явлено  5 позовів  у земельній сфері  на суму 1006, 712 тис. грн.

Так, Вінницькою місцевою прокуратурою до Господарського суду скеровані  позови в інтересах держави в особі Вінницької міської ради до  двох ТОВ про стягнення збитків у сумі 938 тис. грн завданих Вінницькій міській раді внаслідок використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів.

За результатами розгляду звернення одного з сільських голів  Могилів-Подільською місцевою прокуратурою  підготовлено та скеровано до місцевого суду заяву по визнання спадщини відумерлою після смерті громадянина, а саме передачу  до комунальної власності земельної ділянки  вартістю   38, 6 тис. грн.

Наразі в державі актуальним є до відновлення автомобільних доріг, які є невід'ємною частиною єдиної транспортної системи, що забезпечує роботу всіх галузей промисловості і сільського господарства, соціальний розвиток суспільства.

Прокуратурою області вживаються заходи щодо стягнення на користь держави в особі територіальних управлінь Державної служби України з безпеки на транспорті збитків, завданих при здійсненні перевезень вантажів.

Так, упродовж поточного року органами прокуратури, за результатами розгляду звернень відповідних органів контролю, до суду пред’явлено – 3 позови на суму понад 32 тис. грн.

За результатами перевірки звернень  щодо порушення законів  при виконанні рішень судів та  під час відбування покарань, органами прокуратури області  внесено  4 документи реагування.

Варто зазначити, що  із усіх задоволених звернень -  20 отримано на особистому прийомі, в т. ч. 2 - прийняті  особисто керівниками.

Захист, у межах прокурорської компетенції прав і свобод громадян, здійснюється на засадах їх рівності перед законом і є одним з основних принципів організації та діяльності прокуратури.

Галузевим відділом прокуратури області постійно здійснюються організаційні заходи, спрямовані на недопущення порушень щодо порядку та строків розгляду звернень, випадків їх безпідставного відхилення, забезпечення  об’єктивного, всебічного і своєчасного  розгляду та поновлення порушених прав громадян.


Відділ організації прийому громадян,
розгляду звернень і запитів прокуратури області

кількість переглядів: 1739