Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.09.2019

Могилів-Подільська місцева прокуратура на захисті інтересів держави в земельній сфері

У структурі економіки Вінниччини вагому роль відіграє сільське господарство, а отже широкого поширення набули правовідносини, пов’язані із використанням землі. Тому, органами прокуратури області найактивніше застосовуються представницькі повноваження саме у земельній сфері.

Згідно зі ст. 206 Земельного кодексу України, використання землі в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка, плата за землю справляється відповідно до закону та землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату за землю.

Несплата орендної плати завдає істотної шкоди інтересам держави та територіальним громадам, оскільки, через відсутність відповідних надходжень не виконуються дохідна частина місцевих бюджетів та бюджетні програми.

Могилів-Подільською місцевою прокуратурою Вінницької області встановлено факт наявності заборгованості зі сплати орендної плати, який має системний характер.

Як наслідок, керівником Могилів-Подільської місцевої прокуратури до районного суду скеровано позов в інтересах Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області та однієї із сільських рад району до фізичної особи про стягнення заборгованості з орендної плати за землю, розірвання договору оренди землі та повернення земельної ділянки площею маже 13 га, який перебуває наразі на розгляді.

В іншому випадку, рішенням Могилів-Подільського районного суду задоволено заяву керівника прокуратури в інтересах однієї із сільських рад району про визнання земельної ділянки площею 2,4 га,  відумерлою спадщиною.

Після проведення державної реєстрації дана земельна ділянка перейде у комунальну власність сільської ради, що дасть можливість сільраді користуватися та розпоряджатися нею.


Пресслужба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1935