Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.07.2019

Прокурори Вінниччини виявили недоліки в діяльності органів виконання покарань щодо умов тримання та виправлення засуджених в місцях несвободи

Упродовж  2019 року засудженими, які відбувають покарання в установах виконання покарань Вінницької області повторно вчинено 21 злочин (55 - у 2018 році проти 30 у 2017). Переважна більшість вчинених злочинів, пов’язана з незаконним обігом наркотичних засобів - 12.

За порушення встановленого порядку відбування покарання до засуджених застосовано 1023 різного виду дисциплінарних стягнення, а за зразкову поведінку, виправлення та бажання працювати заохочено 1463 засуджених.

У той же час, органами прокуратури Вінницької області виявлено ряд недоліків в діяльності працівників  установ виконання покарань області під час здійснення соціально-виховної роботи із засудженими щодо їх виправлення, а також застосування до них заходів заохочення та стягнення та інше.

Так, в окремих випадках, виховний процес із засудженими носить формальний характер. Працівники установ виконання покарань у своїй діяльності обмежуються формальними бесідами профілактичного характеру із засудженими, не досліджуючи зміни в їх поведінці та ставлення до виправлення. В окремих випадках індивідуальна роботи із засудженими взагалі не проводиться. Такі недоліки виявлено в діяльності Літинської виправної колонії №123.

Неналежним чином ведеться службова документація щодо індивідуальної роботи з окремими засудженими в  Стрижавській виправній колонія № 81, Могилів-Подільській виправній колонії № 114, Вінницькій виправній колонії № 86.

Мають місце випадки безпідставного застосування до окремих засуджених дисциплінарних стягнень, вибіркового та необ’єктивного застосування стягнень до засуджених при вчиненні тотожних правопорушень. Як приклад, неповноту проведеної службової перевірки виявлено в діяльності Могилів-Подільської виправної колонії № 114, під час поміщення засудженого до дисциплінарного ізолятора, який не вийшов на ранкову зарядку, а причину такого порушення та стан його здоров’я не з’ясовано.

Порушення законодавства при застосуванні заходів дисциплінарного характеру виявлено в діяльності Стрижавський виправній колонія № 81, Вінницькій виправній колонії № 86,  Ладижинській виправній колонії № 39, Крижопільському виправному центрі № 113.

Інколи передчасними та не об’єктивними є рішення щодо поліпшення умов тримання та переведення засуджених, які  негативно характеризуються, до дільниць виправних колоній з менш суворими умовами відбування покарання.

Зокрема, в тій же Літинській виправній колонії № 123, засудженого 27.07.2018 переведено до дільниці соціальної реабілітації, хоча останній, на час прийняття такого рішення, мав 20 стягнень, а заохочувався лише 1 раз. Тобто засуджений не ставав на шлях виправлення, а рішення щодо поліпшення його умов тримання є передчасним.

Аналогічні порушення допускались в Могилів-Подільській виправній колонії № 114.

Крім того, проведеною прокуратурою Вінницької області у травні місяці перевіркою  встановлено ряд порушень вимог законодавства під час тримання ув’язнених та засуджених в слідчому ізоляторі Вінницької установи виконання покарань №1.

Так, у порушення вимог законодавства про попереднє ув’язнення в окремих камерних приміщеннях тримаються ув’язненні, яких не забезпечено індивідуальними спальними місцями, допускається перенаповнення камер утримуваними особами, унаслідок чого порушується визначена законодавством норма площі на одного ув’язненого, а також останнім не надано право на восьмигодинний сон в нічний час. На вказані недоліки неодноразово вказувалося прокуратурою області, однак, вони досі мають місце. Зокрема, в окремих камерах утримувалося 17 осіб на 14 ліжко-місць, 20 осіб на 18 ліжко-місць, 8 осіб на 6 ліжко-місць.

Неналежними залишаються матеріально-побутові та санітарно-гігієнічні умови тримання ув’язнених в окремих камерних приміщеннях, що є порушенням вимог ст. 22 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", ст. 11 Закону України "Про попереднє ув’язнення". Про дані недоліки (сліди затікання та плісняви на стелі та стінах, пошкодження штукатурки та фарбопокриття стін, підлоги, зношене сантехобладнання, недостатнє освітлення та інше) неодноразово зазначалося прокуратурою Вінницької області у вказівках, внесених, як в минулому так і  поточному роках, однак недоліки досі мають місце.

Допускається використання електророзеток без захисної кришки, а з’єднання жил проводів виконано за допомогою скрутки та без належної ізоляції, що може бути однією з причин ураження ув’язнених осіб та працівників установи електрострумом.

Мають місце випадки порушення вимог ст. 8 Закону України "Про попереднє ув’язнення", не забезпечено роздільне тримання взятих під варту осіб. Зокрема, в одному з камерних приміщень утримувалася ув’язнена жінка спільно із  двома іншими жінками, відносно яких вироки набрали законної сили та останні прямують транзитом для відбування покарання до інших установ виконання покарань.

За наслідками проведених перевірок органами прокуратури області внесено 8 письмових вказівок, з яких на даний час розглянуто 2, з притягнення 4 службових осіб органів ДКВС до дисциплінарної відповідальності.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1611