Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.05.2019

Жмеринська місцева прокуратура наполягає на поверненні до державної власності 29 га земель

Жмеринською місцевою прокуратурою Вінницької області виявлено порушення вимог Законів України “Про фермерське господарство” та “Про оренду землі” під час відведення земельних ділянок для ведення фермерського господарства на території Шаргородського району.

Установлено, що Головним управлінням Держгеокадастру (Держземагентства)  у Вінницькій області у 2015 році, надано в оренду фізичній особі на позаконкурентній основі земельну ділянку, площею майже 29 га, на території однієї з сільських рад Шаргородського району.

Разом з тим, та ж фізична особа, у 2012 році, на підставі розпоряджень районної державної адміністрації, отримала у користування земельну ділянку на території іншої сільської ради Шаргородського району, на позаконкурсній основі для створення та ведення фермерського господарства, реалізувавши таким чином законне право на отримання земельних ділянок для вказаних цілей, без проведення земельних торгів.

Відсутність належної перевірки та формальний підхід ГУ (Держземагентства) Держгеокадастру, як розпорядника вказаної категорії земель, створили передумови для невиправданого, штучного використання процедури створення фермерського господарства, як спрощеного, пільгового порядку одержання іншими приватними суб’єктами у користування земель державної чи комунальної власності, поза передбаченою законом обов’язковою процедурою земельних торгів.

Більше того, фермерське господарство вказана фізична особа протягом 4 років так і не створила та в установленому законодавством порядку не зареєструвала, однак, на даний час, продовжує використовувати земельну ділянку, сплачуючи лише орендну платню за землю.

При цьому, за умови створення та функціонування фермерського господарства, до місцевого бюджету надходили б податки від ведення господарської діяльності.

Реагуючи на встановлені порушення, з метою повернення незаконно переданої земельної ділянки у державну власність, місцевою прокуратурою пред’явлено позов з вимогами визнати незаконним наказ Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, недійсним договору оренди та зобов’язання повернути земельну ділянку.

Наразі, позов скеровано до суду для розгляду.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1913