Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.03.2019

Прокуратуру Вінницької області продовжить очолювати Вячеслав Соколовий

Генеральний прокурор України Юрій Луценко, за рекомендацією Ради прокурорів України, враховуючи належний рівень організації роботи, високий професіоналізм та позитивні показники, досягнуті відомством за керівництва прокурора Вінницької області Вячеслава Соколового та у зв’язку з завершенням терміну перебування його на посаді керівника прокуратури, наказом від 21 лютого 2019 року № 24к призначив державного радника юстиції 2 класу Соколового Вячеслава Петровича на посаду прокурора Вінницької області з 26 березня 2019 року строком на 5 років.

Керівником прокуратури Вінницької області Вячеславом Соколовим вживаються заходи щодо забезпечення належного рівня організації роботи та підвищення її ефективності з урахуванням законодавчих змін та сучасних вимог. Завдяки його послідовній, вірно організованій роботі відомство досягло високих результатів.

Так, четвертий рік поспіль, у регіоні зберігається тенденція до зниження рівня злочинності. В минулому році на 10 тисяч населення скоєно 80,3 злочини що на 10% менше у порівнянні з 2017 роком (90,5). Зменшилась кількість особливо тяжких, тяжких кримінальних правопорушень та злочинів середньої тяжкості. Упродовж минулого року суттєво зменшилась кількість вчинених крадіжок, розбоїв, вимагань, шахрайств, злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Більше викрито кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, вчинених із метою збуту.

Вдалося зупинити зростання кількості порушення правил безпеки руху та експлуатації транспорту, що спричинило смерть потерпілих (64 проти 65).

Завдяки професійно організованій прокурором області роботі, забезпечено повне розкриття вчинених на території області очевидних умисних вбивств (48).

Вищим загальнодержавного є рівень розкриття кримінальних правопорушень (51,7%, по державі 43,3%).

Значною є кількість скерованих до суду кримінальних проваджень з обвинувальним актом (4453).

Попри велику навантаженість забезпечено належне здійснення прокурорами процесуального керівництва. Загалом, упродовж минулого року, правоохоронними органами області закінчено понад 20 тисяч кримінальних проваджень, процесуальне керівництво у яких забезпечували 210 прокурорів.

Активізовано діяльність по виявленню фактів хабарництва (з 89 до 132). У минулому році, правоохоронними органами області за такими фактами розслідувано та скеровано до суду 58 кримінальних проваджень. Серед обвинувачених - керівники різних структурних підрозділів Державної аудиторської служби області, один з керівників та працівник Управління Укртрансбезпеки, державні виконавці, завідувач та експерти обласного бюро судово-медичної експертизи, лікарі, керівники підприємств, службові особи органів місцевого самоврядування. До суду скеровано обвинувальний акт відносно одного з керівників Головного територіального управління юстиції за фактами отримання неправомірної вигоди за не вчинення дій, пов'язаних із виконанням службових обов'язків.

Загалом, у минулому році, судами області постановлено 13 вироків у яких обвинувачені засуджені до реальної міри покарання.

Завдяки вірно розставленим Вячеславом Соколовим пріоритетам у роботі відомства, вже у поточному році за підозрою у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, затримано одного з голів районної ради та посередника – директора підприємства який мав передати гроші посадовцю від перевізників за не перешкоджання їхньої діяльності у розмірі 90 тис гривень.

Також затримано на одержанні частини неправомірної вигоди начальника земельного відділу однієї з міських рад в сумі 7,5 тис доларів США, який за попередньою змовою з міським головою вимагали від потенційного забудовника 15 тис доларів США за виділення земельної ділянки.

На третину більше, у порівнянні з минулим роком (317 проти 233), направлено до суду протоколів про правопорушення, пов’язані з корупцією. На 75% більше (111 проти 63) осіб судом притягнуто до адміністративної відповідальності.

Знешкоджено 7 злочинних груп у складі 27 осіб, які вчинили 51 кримінальне правопорушення. З них: у бюджетній сфері та легалізації коштів з корумпованими зв’язками, незаконне виготовлення, зберігання, збут підакцизних товарів, бандитизм, отримання неправомірної вигоди, незаконний обіг наркотичних засобів, у тому числі 2 у сфері корупції.

Лише у минулому році судом розглянуто кримінальні провадження цієї категорії, у яких вироком суду підтверджено ознаку ОЗГ стосовно 10 учасників злочинних угруповань, всіх засуджено до реальної міри покарання.

Припинено діяльність «конвертаційного центру», що виводив кошти у тіньовий обіг використовуючи рахунки 20 фіктивних підприємств на суму понад 31 млн грн. Обвинувальний акт скеровано до суду. Накладено арешт на майно та заявлено цивільний позов до обвинувачених.Прокурор Вінницької області Вячеслав Соколовий у своїй роботі дотримується гасла «Закон і справедливість». Цього він вимагає і від підлеглих. Тому, за втручання прокурорів, поновлено права понад 300 в’язнів (тобто майже кожного 10 засудженого в області) на матеріально-побутове, санітарно-епідеміологічне та медичне забезпечення, 6 засуджених звільнено з дисциплінарних ізоляторів, поміщених туди незаконно. За реагування прокуратури звільнено 5 незаконно утримуваних осіб із 33 у державі (найбільше у державі).

Завдяки професійності керівника прокуратури Вінницької області, його розумінню вимогам часу, неабияка увага приділяється дотриманню законності у сфері земельних відносин. Тільки минулого року, з метою захисту інтересів держави та територіальних громад, органами прокуратури області заявлено позовів на 429 млн грн, задоволено 211 позовів на 615 млн грн. Реально виконано судові рішення на 428 млн грн. Повернуто та попереджено незаконне надання земель площею понад 1 тисячу гектар.

За активної позиції ювенальних прокурорів судами області у понад 75% проваджень ухвалено судові рішення з призначенням покарань, не пов’язаних з реальним позбавленням волі.
Поновлено права майже 500 дітей.

Прокурор області особливої уваги приділяє спілкуванню з людьми. Лише упродовж минулого року працівниками органів прокуратури області прийнято більше 4,5 тисяч громадян.

Одними із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається боротьба з корупцією, злочинністю, виявлення правопорушень вчинених у бюджетній сфері, запобігання сепаратизму та тероризму, припинення незаконного вирубування лісів, захист інтересів держави, територіальних громад.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 2630