Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.03.2019

На Вінниччині прокуратура захищає інтереси держави у сфері містобудівної діяльності

Прокуратурою Вінницької області постійно приділяється увага виявленню та припиненню заходами представницького характеру правопорушень, вчинених у бюджетній сфері, зокрема, щодо сплати забудовниками пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів.

Однак, досить часто замовники будівництва уникають вказаного обов’язку, штучно створюючи перешкоди у вигляді несвоєчасного подання декларації про готовність об’єкта до експлуатації, затягування часу, відмови у підписанні відповідного договору з органами місцевого самоврядування.

Використовуючи надані Конституції України повноваження, органи прокуратури Вінниччини реагують на такі порушення шляхом подання відповідного позову в інтересах держави в межах господарського судочинства.

Як приклад, Вінницькою місцевою прокуратурою установлено, що одним із забудовників  до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області подано декларацію про готовність об'єкта, а саме - чотирьох 4-х поверхових 28 квартирних житлових будинки, до експлуатації. Кошторисна вартість об’єкта складає майже 7,5 млн грн.

Попередньо сільською радою, на території якої здійснено будівництво, рекомендованим листом надіслано забудовнику лист про надання відповідних документів, необхідних для визначення розміру пайової участі з метою укладення договору пайової участі та сплати таких коштів.

Однак, забудовником вказаний лист належним чином не виконаний - документи надані неналежно оформленні та не в повному обсязі. Будь-яких заходів з грудня 2016 року щодо укладення договору про пайову участь та сплати коштів пайової участі не вжито.

Тому, з метою захисту державних інтересів в бюджетній сфері, керівником Вінницької місцевої прокуратури до господарського суду Вінницької області скеровано позов в інтересах сільської ради про стягнення збитків у вигляді упущеної вигоди в розмірі 267 тис. грн, а саме доходів, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене.
Вказаний позов перебуває на розгляді в суді.


Прес-служба прокуратури Вінницької області

кількість переглядів: 1448